ENSZ BT „zsákutcában van”?!

Irán ragaszkodik az urándúsításhoz, szerinte az ENSZ BT „zsákutcában van”

Irán továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a nagyhatalmak ismerjék el az Iszlám Köztársaság jogát az urán dúsítására minden szinten – jelentette ki kedd este Moszkvában Szaíd Dzsalíli iráni főtárgyaló a kétnapos értekezlet befejeztével.

A tárgyalások szerinte „komolyabbak és realistábbak” voltak, mint korábban. Felszólította a Hatok csoportját, hogy „jöjjön ki a zsákutcából”. Erre Dzsalíli szerint az Isztambulban soron következő szakértői egyeztetés során lesz mód.

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Isztambulról azt mondta, hogy amint a szakértők megteszik jelentésüket az ottani megbeszélésről, ő és Dzsalíli el fogja dönteni, hogy kialakult-e elegendő közös alap a magas szintű tárgyalások felújításához.

A Hatok csoportja (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) azt szeretné elérni, hogy Irán mondjon le az urán 20 százalékos szintre dúsításáról, mert onnan viszonylag gyorsan el lehet érni a katonai célú atomtöltetek előállításához szükséges 90 százalékos szintet. Teherán azt állítja, hogy szándékai békések, és nem akar atomfegyvert gyártani.