Az ODSH szerint hétfőn 94 ember, közöttük 63 civil halt meg Szíriában

A szíriai hadsereg kedden tüzérséggel lőtte a lázadók erősségének számító városokat, miközben az ország középső, illetve keleti részében szabotázsakciót követtek el két kőolajvezeték ellen – közölte egy szíriai emberi jogi szervezet.

A közép-szíriai Homsz tartományban fekvő Rasztánt a reggeli órákban heves tüzérségi tűz alá vették a kormánycsapatok, amelyek február óta próbálják meg az ellenőrzésük alá vonni a várost – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). A támadásban egy polgári személy halt meg.

Homsz városában, a Bassár el-Aszad rendszere elleni tiltakozás tűzfészkében hajnalban katonák és fegyveresek csaptak össze a március óta a reguláris erők kezén lévő Bába-Amr negyedben. Az OSDH szerint robbanás történt a térségen áthaladó kőolajvezetéknél.

A szervezet szerint egy katona meghalt a Homszban dúló hajnali harcokban. Az OSDH közlése szerint „hat, oszlásnak indult tetemet találtak Deir-Balaa negyedben”.

Dúma városát immár második napja lövi a hadsereg: itt az OSDH szerint két civil vesztette életét.

Heves harcok voltak a hadsereg és a lázadók között az Idlíb tartománybeli Hirbet-al-Dzsóze faluban, a török határ közelében, a hadsereg harckocsikkal lőtte a falut a civil szervezet szerint.

Deir-ez-Zórban a hadsereg al-Dzsúra negyedet ostromolja az OSDH szerint: itt három civil halt meg.

Deir ez-Zór tartományban pokolgépes merénylet következtében kigyulladt egy kőolajvezeték al-Kurja településnél – közölte a civil szervezet.

A SANA hivatalos szíriai hírügynökség egy „terrorista csoportot” vádolt azzal, hogy robbanószerkezetet helyezett el a kőolajvezeték alatt al-Kurja falutól délre.

A rendszer fegyveres csoportokat vádol azzal, hogy káoszt keltenek az országban, az ellenzék szerint viszont a hatalom érintett az infrastrukturális létesítmények elleni támadásokban.

Az ODSH szerint hétfőn 94 ember, közöttük 63 civil halt meg Szíriában erőszakcselekményekben.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden hallgatja meg az ENSZ-megfigyelők parancsnokának a jelentését.