Izraeli biztonsági szakértő

Izraeli biztonsági szakértő: katonai jellegű figyelmeztetést kellene intézni a szíriai rezsimhez
 Katonai jellegű figyelmeztetést kellene intézni a szíriai rezsimhez, hogy az felhagyjon az ellenzékkel szembeni erőszakkal, a módszeres vérontással – vélekedett csütörtökön Brüsszelben egy nevének mellőzését kérő izraeli nemzetbiztonsági szakértő, hazájának korábbi magas rangú katonai illetékese.

A szakértő egy biztonságpolitikai vitafórumon kifejtette: Izraelben a szíriai nyugtalanságok kezdetekor többen hangoztatták azt a véleményt, hogy nem kellene törekedni Bassár el-Aszad elnök megbuktatására, mert „jobb az ismeretlennél az az ördög, amelyet már ismerünk, különösen akkor, ha belső nehézségei lefoglalják”. Ő maga – mondta a szakértő – ezzel már kezdetben sem értett egyet, ám most egyre határozottabban úgy látja, hogy Aszad rezsimjének a megdöntése érdekében állna Izraelnek, mert az azt követő fejleményekben rejlő esetleges veszély kisebb, mint amekkora haszonnal járna, ha sikerülne megtörni Iránnak a „síita tengely” mentén Libanonig terjedő befolyását.
Igaz, hogy Aszad fenntartja a nyugalmat a Golan-fennsíkon, de az ő támogatása nélkül a szélsőségesek nem tudnák fenyegetni a közel-keleti térséget Libanontól a Gáza-övezetig – mondta az izraeli szakértő, aki szerint a jelenlegi szíriai helyzet nem nevezhető polgárháborúnak, hiszen nagyon kiegyensúlyozatlanok az egymással szemben álló erők, és egy állig felfegyverzett haderő folytat öldöklést az ellenállók körében. Bassár el-Aszadtól egyelőre nem vonták meg a támogatásukat sem a katonák, sem a kereskedők, sem a vallási kisebbségek, sem az oroszok – tette hozzá. Szerinte ezt a négy tényezőt kell figyelni: ha ezek hátat fordítanak Bassárnak, akkor az annak a jele lesz, hogy megindult a rezsim széthullása.
Az izraeli katonai szakértő szerint „a semminél több, de a teljes körű fegyveres beavatkozással fel nem érő”, katonai jellegű figyelmeztetést kellene intézni a damaszkuszi rezsimhez. Így például célszerűnek tartaná repülőgép-hordozó hajók átvezénylését a szíriai partok közelébe, tengeri gyakorlatok tartását, felderítő repülések végrehajtását, illetve a török haderő részleges mozgósítását. Ha ezekből nem értene Aszad, akkor szerinte felmerülhetne a repülési tilalom érvényesítése is – nem feltétlenül egész Szíria légterében, hanem csak ott, ahol a belső ellenállókkal szembeni fellépés összpontosul.
„Lehet, hogy abban a térségben csak egy-két légvédelmi állást kellene kiiktatni, aminek nem kellene azzal járnia, hogy teljes körű katonai konfliktus bontakozzon ki” – vélekedett a nevének mellőzését kérő izraeli nemzetbiztonsági szakértő.