Bölcsességgel, türelemmel és jóakarattal kell a koreai kérdés tárgyalásos megoldásán dolgozni

A hidegháborús mentalitással szakítva, minden oldal jogos biztonsági aggodalmait szem előtt tartva, bölcsességgel, türelemmel és jóakarattal kell a koreai kérdés tárgyalásos megoldásán dolgozni – jelentette ki Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő, miután Pekingben vasárnap tárgyalt a dél-koreai elnökkel és a japán kormányfővel.

A Ri Mjong Bak dél-koreai elnökkel és Noda Josihiko japán miniszterelnökkel folytatott háromoldalú megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón Ven bejelentette: a felek megállapodtak abban, hogy még az idén elindítják a közös szabadkereskedelmi övezet létrehozásáról szóló tárgyalásokat.

Ven továbbá azt hangoztatta, hogy Északkelet-Ázsia nagy államaiként különös felelősség hárul a régió e három országára, s a térségben a béke és a stabilitás nem csak közös érdekük, de a fenntartható fejlődés előfeltétele is. A legfontosabbnak mindannyiuk számára a Koreai-félszigeten tapasztalható feszültség további éleződésének megelőzését nevezte.

A megbeszéléseken a három vezető véleményt cserélt az észak-koreai helyzetről, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöki nyilatkozatáról, amely elítélte Phenjan közelmúltbéli, kudarcba fulladt műholdfellövési kísérletét. A kínai kormányfő külön is sürgette a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését, a lényegében 2008 decembere óta szünetelő hatoldalú tárgyalások folytatását.

A japán miniszterelnök leszögezte, a három országnak tennie kell azért, hogy megelőzzék Észak-Korea további provokációit. A dél-koreai elnök örömmel nyugtázta, hogy Peking az észak-koreai lakosság életszínvonalának emelésére igyekszik ösztönözni Phenjant.

A szabadkereskedelmi övezet megteremtésének az előkészítéséről szóló megállapodást Ven „fontos stratégiai döntésnek” nevezte, amely a térség gazdaságának és integrációjának a serkentését fogja szolgálni. „A három ország sokkal inkább kiegészíti egymást, mintsem versenytársai lennének egymásnak” – hangoztatta a kínai kormányfő, s azt javasolta, hogy a nyitottság és átláthatóság biztosításával, valamint egymás gondjainak és aggodalmainak figyelembe vételével törekedjenek a kölcsönösen előnyös együttműködésre.

A felek részt vettek egy háromoldalú üzleti csúcstalálkozón, amelyen üzleti és kormányzati körökből közel kétszázan voltak jelen. Korábban közös, beruházást ösztönző, elősegítő és védő egyezményt fogadtak el, amelyet Ven, mint a háromoldalú gazdasági együttműködés első dokumentumát, „fontos mérföldkőnek” nevezett. Úgy vélte, 13 év erőfeszítései után Kína, Japán és Dél-Korea kereskedelmi és gazdasági kapcsolataiban új kezdőponthoz érkezett.

A koreai elnök megállapította, amennyiben válságidőkben az egyes országok a maguk túlélése érdekében protekcionista ötleteket érvényesítenek, a gazdaság helyreállása hosszú időbe fog telni.

Sajtójelentések szerint Noda arra kérte a kínai és a dél-koreai vezetőt, hogy enyhítsenek a japán termékekre vonatkozó importkorlátozásiakon, amelyeket a fukusimai atombalestet követően vezettek be. Úgy tudni, Peking ígéretet tett a megfelelő lépésekre, míg dél-koreai részről nem hangzott el válasz.

Japán és Dél-Korea számára Kína már évek óta az első számú kereskedelmi partner, míg Kína listáján Japán a negyedik, Dél-Korea pedig a hatodik helyet foglalja el.