Rasszista torta-botrány miatt került bajba egy svéd miniszter

Rasszista torta-botrány miatt került bajba egy svéd miniszter
 Lemondásra szólították fel a svéd kulturális minisztert, miután lencsevégre kapták, amint egy afrikai nőalakot ábrázoló tortát szeletelt – közölte a BBC brit közszolgálati televízió hírportálja.

Lena Adelsohn Liljerothról a Modern Művészetek Múzeuma előtt készült a szóban forgó fénykép, a torta célja pedig a női körülmetélés problémájának hangsúlyozása volt – jelentette a Radio Sweden.
Az Afrikai Svédek Egyesülete szerint azonban a desszert kegyetlen rasszista karikatúraként értelmezhető, emiatt lemondásra szólították fel Liljerothot. „Azzal az állítással, hogy mindezt egy jó ügy érdekében tetted, csak jobban kigúnyolod a rasszizmus és a körülmetélés áldozatait” – mondta ezzel összefüggésben Kitimbwa Sabuni, a szervezet szóvivője.
Makode Linde, a tortát tervező, Stockholmban élő fekete művész viszont úgy fogalmazott, hogy művét félreértették. A tervező a TT svéd hírügynökségnek elmondta: tekintettel az afrikai-svéd művészeti alkotások szegényes svédországi kínálatra, abban bízott, hogy az Afrikai Svédek Egyesülete jobban tisztában lesz az alkotásával.
Liljeroth a svéd hírügynökség szerint elismerte, hogy bizarr helyzetről volt szó. A kulturális miniszter egyben hangsúlyozta; meg tudja érteni, hogy mindez provokatívan hathat.
A torta egy afrikai nő meztelen felsőtestét ábrázolta, amelyben vérvörös töltelék volt. A tervező saját megfestett arcképét illesztette a női tortaalak fejére.

www.bbc.co.uk/news/world-europe-17749533