NATO-ülés – Rasmussen: az afgán kormányerők egyre jobban megbirkóznak a feladattal

NATO-ülés – Rasmussen: az afgán kormányerők egyre jobban megbirkóznak a feladattal

Az afgán kormányerők napról napra egyre jobban meg tudnak birkózni a veszélyekkel és a nehézségekkel – mondta újságíróknak Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szerdán Brüsszelben, amikor megérkezett az atlanti szövetség külügy- és védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozása nyitó ülésére.

A miniszterek a májusi chicagói NATO-csúcsra való felkészülés jegyében az atlanti szövetség védelmi képességeinek fejlesztési kérdései mellett áttekintik az afganisztáni műveletet is. A főtitkár szerint a tálib lázadók hiába remélik azt, hogy „csak ki kell várniuk” a NATO vezette nemzetközi haderő (ISAF) távozását az országból.
„Miközben mi fokozatosan háttérbe vonulunk, egy mind erősebb afgán biztonsági erő veszi át azt a feladatot, hogy megvédje az afgán népet a brutalitástól és az embertelenségtől” – mondta Rasmussen. Emlékeztetett arra, hogy vasárnap kudarcot vallott a lázadók által Kabulban és más helyeken indított összehangolt támadássorozat, „Afganisztán ellenségeit legyőzték az afgán biztonsági erők”.
Az atlanti szövetség főtitkára elmondta: a közép-ázsiai országot azután sem hagyják magára, hogy 2014 végére ki akarják onnan vonni az ISAF haderejét. A további segítségnyújtási módokról – amelyek közt előzetes közlések szerint mindenképpen helye van a kiképzésnek és a terroristák elleni küzdelem támogatásának – a szerdán kezdődött NATO-üléssorozat első napján a szövetséghez tartozó országok miniszterei saját körben, csütörtökön pedig a nem NATO-tag ISAF-résztvevőkkel kiegészülve folytatnak eszmecserét.
Szerdán délelőtt először a védelmi miniszterek ültek össze, délután pedig a védelmi és a külügyminiszterek tartanak együttes ülést. Ezután a külügyminiszterek saját körben munkavacsorán vesznek részt. Csütörtökön reggel folytat megbeszélést a NATO 28 tagállamának külügyminisztere Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.
A brüsszeli tanácskozásokon Magyarországot Hende Csaba honvédelmi miniszter és Martonyi János külügyminiszter képviseli. Szerdán délután a Visegrádi Négyek – a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – nyolc illetékes minisztere ismerteti a sajtóval a V4 közös nyilatkozatát az észak-atlanti szervezet napirendjén szereplő kulcskérdésekkel kapcsolatban.
A NATO védelmi miniszterei áttekintik a védelmi fejlesztések intézkedéscsomagját – amely 2020-ig igyekszik kijelölni az irányokat -, valamint a rakétavédelmi program helyzetét. Ez utóbbi tekintetben a chicagói csúcson már be kívánják jelenteni a NATO rakétavédelmi rendszerének részleges működőképességét.