Líbiai katonai vezető elfogatása és kiadatása miatt perli Straw-t

 Jogi eljárást indított Jack Straw volt brit külügyminiszter ellen az egyik legmagasabb rangú líbiai katonai vezető, aki szerint Londonnak kulcsszerepe lehetett abban, hogy őt a Kadhafi-rezsim idején elfogták és kiadták Líbiának.

Abdel-Hakim Belhadzs, a tripoli Katonai Tanács vezetője a BBC szerdai értesülése szerint azt kívánja kideríteni a jogi eljárással, hogy az utóbbi hetek nagy-britanniai sajtóértesüléseinek megfelelően annak idején valóban Straw írta-e alá azokat a hivatalos papírokat, amelyek lehetővé tették az ő elfogását és Líbiába szállítását brit terület érintésével.
Belhadzs 2004-ben, elfogása és kiadatása évében – amikor Nagy-Britanniában a jelenleg ellenzéki Munkáspárt volt kormányon, és Jack Straw töltötte be a titkosszolgálatokért is felelős külügyminiszteri tisztséget – a Líbiai Iszlám Harccsoport nevű ellenzéki szervezet száműzetésben élő vezetője volt. A brit elhárítás (MI5) akkoriban meg volt győződve arról, hogy a Belhadzs vezette csoport szoros kapcsolatban áll az al-Kaida terrorhálózattal.
Jogi képviselői által beterjesztett keresetében Belhadzs azt állítja, hogy 2004-ben feleségével együtt éppen Londonba tartott, és ott politikai menedékjogért akart folyamodni, amikor CIA-ügynökök Bangkokban mindkettőjüket elfogták. A líbiai katonai vezető szerint a repülőgép, amellyel Líbiába szállították őket, a brit fennhatóság alatt álló indiai-óceáni szigeten, Diego Garcián is leszállt, és a brit közreműködést Jack Straw személyes aláírásával hagyta jóvá.
Straw a Munkáspárt egyik legtekintélyesebb veterán politikusa, és jelenleg is alsóházi képviselője.
Az ügyről a The Sunday Times című vezető konzervatív vasárnapi brit lap ismertetett részletes értesüléseket néhány hete, de korábban több más brit lap is közölt olyan adatokat, amelyek a brit titkosszolgálatok és a tavaly megdöntött Kadhafi-rezsim szoros együttműködésére utaltak.
A liberális Independent on Sunday újságírói tavaly ősszel Tripoliban, Músza Kúszának, a líbiai hírszerzés egykori vezetőjének irodáiban leltek ilyen iratokra. A lap akkori ismertetése szerint az egyik dokumentumból kiderül, hogy a brit külső hírszerzés, az MI6 információi alapján fogták el és szállították Líbiába az amerikaiak Belhadzsot, akit a Kadhafi-rezsim hatóságai kínvallatásnak vetettek alá, majd bebörtönöztek.
A Tripoliban fellelt iratok egyikében az MI6 terrorelhárító ügyosztályának vezetője külön gratulál Músza Kúszának – Líbia későbbi külügyminiszterének – ahhoz, hogy Belhadzsot sikerült „épségben” Líbiába szállítani.
Músza Kúsza még Moammer Kadhafi néhai líbiai vezető hatalmának megdöntése előtt Londonba dezertált, ahol a brit hatóságok védelme alatt több hétig rejtőzködött. Később – emberi jogi szervezetek erőteljes tiltakozása ellenére – a brit kormány lehetővé tette külföldre távozását.