Meglepetést okozott Kim Dzsung Un – itt az új diktátor első beszéde

Meglepetést okozott Kim Dzsung Un – itt az új diktátor első beszéde

Első jelentős nyilvános beszédét mondta el Kim Dzsong Un, Észak-Korea új vezetője vasárnap a kommunista államot megalapító a nagyapja, Kim Ir Szen születésének századik évfordulója alkalmából Phenjanban rendezett nagyszabású katonai parádén.

 

 

 
A fekete öltözéket viselő Kim Dzsong Un monoton hangon olvasta fel több mint húsz perces beszédét a televízióban is közvetített ünnepségen. A még 30. évét sem betöltő Kim fiú beszédében tisztelettel adózott Észak-Korea előző két vezetője, Kim Ir Szen és a tavaly decemberben elhunyt Kim DzsongiIl – azaz saját nagyapja és apja – emlékének, majd felszólított arra, hogy meneteljenek tovább a „végső győzelem” felé.

Szavait a dísztribünnel szemben felsorakozott katonák és civilek tízezrei ovációval fogadták, majd katonák és tengerészek vonultak el a tribün előtt. A beszéd tartalma ugyan nem, de elhangzása meglepetés, tekintve, hogy Kim Dzsong Un apja, Kim Dzsongil éveken át fel sem szólalt a hasonló eseményeken.

Az észak-koreai hadsereg erejét hangsúlyozó ünnepség azt mutatja, hogy Kim Dzsong Un ragaszkodik apja azon politikájához, amelynek értelmében elsőként az 1,2 milliós hadsereg szükségleteit kell fedezni Észak-Koreában. A Kim fiúnak a jelek szerint nincs is sok más választása, minthogy a világtól elszigetelődve élő, elszegényedett országából továbbra is kicsikarja a szükséges forrásokat a rakéták és nukleáris fegyverek fejlesztéséhez, amelyekkel segélyekért és elismerésért zsarolhatja a nemzetközi közösséget.

Kim Dzsong Unt, aki már korábban a hadsereg főparancsnoka lett, csütörtökön a párt első titkárának is kinevezték, pénteken pedig megtették az állampárt nagy hatalmú nemzetvédelmi bizottságának elnökévé. A csütörtöki és pénteki kinevezésekkel teljessé vált a hatalom átruházása apáról fiúra. Kim Dzsong Un pénteken halott elődei előtt tisztelgő ceremónián elnökölt. Az ifjú vezér észak-koreaiak tízezreit üdvözölte, akik apja és nagyapja új óriásszobrának leleplezése alkalmából gyűltek össze Phenjan központjában.

MTI/atv.hu / bpi.hu