Egyszerre demonstrált erőt Sárközy és Hollande Párizs utcáin

Egyszerre demonstrált erőt Sárközy és Hollande Párizs utcáin

A „nagygyűlések csatája” zajlott vasárnap Párizs utcáin, ahol egy héttel a francia elnökválasztás első fordulója előtt a két fő jelölt egyszerre demonstrált erőt.

Mindkét tábor szerint százezres tömeg gyűlt össze, a számháború elkerülése végett azonban a rendőrség nem kívánt adatokat közölni a részvételről.

A felmérések szerint a vesztésre álló jobboldali jelölt, Nicolas Sárközy jelenlegi államfő jelképes helyszínen, a Concorde téren – ahol öt évvel ezelőtt a győzelmét ünnepelte – arra kérte a „csendes többséget”, hogy „ne féljen, mert (a szocialisták) nem fognak győzni”.

Eközben az esélyesebb baloldali jelölt, François Hollande néhány kilométerrel arrébb, a vincennes-i kastély előtti téren azt mondta: készen áll arra, hogy Franciaország elnöke legyen. „Egy olyan köztársaság elnöke leszek, amely erősebb lesz, mint a piacok” – tette hozzá.

Hollande elsősorban az összefogás és a megbékélés szükségességét hangsúlyozta, míg Sárközy idézetekkel teli (Molière, Voltaire, Chateaubriand, Péguy, Charles de Gaulle), s ünnepélyesebb hangvételű beszédében Franciaország nagyságára hivatkozott, s a jobboldali szavazótábort a baloldali „egyenlősdiség” szellemével szemben egy „újfajta modell” megalkotására szólította fel.

„A négy éve egymást követő válságok olyan figyelmeztetések, amelyeket a világnak meg kell hallania. Komolyan állítom, hogy civilizációnk túlélése a tét, a mi civilizációnké” – fogalmazott az államfő. Hozzátette: „Ne féljetek! Ott leszek veletek minden percben, minden pillanatban, Franciaország népe, halld meg a szavam! Franciák, segítsetek nekem!”

A szocialista jelölt ezalatt azzal vádolta meg jobboldali riválisát, hogy „Franciaország egyik felét folyamatosan a másik oldal ellen hangolja”. „Nem létezik az egyik oldalon hangos kisebbség, a másikon pedig csendes többség. Ez a többség nem csendes lesz, hanem merész, nagy és a változást hozza el” – mondta Hollande.

A tömegdemonstrációval mindkét jelölt célja az volt, hogy nagyobb tömeget mozgósítson az első forduló előtt, mint az ellenfél. A feladat a hivatalban lévő államfő számára nehezebb, aki a felmérések szerint harminchat százalékos tetszési mutatóval minden idők legnépszerűtlenebb leköszönő köztársasági elnöke.

Sarkozynek márciusban, a toulouse-i és montaubani merényleteket követően sikerült ledolgoznia lemaradását, s esélyesebbnek tűnt az első fordulóban. Az utóbbi hetekben azonban ismét kiegyenlítődtek a viszonyok: mindketten huszonhét százalékos támogatottságra számíthatnak április 22-én.

Az első hely elsősorban szimbolikus győzelmet jelentene a május 6-i második fordulóban így is vesztésre álló jobboldali jelölt számára, s elhitethetné táborával, hogy még nem dőlt el a választás kimenetele. A jobboldal tartalékai ugyanakkor a második fordulóra nagyon csekélyek, s jelenleg valamennyi felmérés azt jelzi: Sárközy negyvenöt-negyvenhat százalékos eredménnyel elveszti az elnökválasztást. Hollande győzelme az első fordulóban viszont hatalmas pszichológiai fegyver lehet a baloldal kezében Sárközyvel szemben: annak a bizonyítéka, hogy érdemes volt visszafogott kampányt folytatnia a szocialista jelöltnek. Számára egyébként a második hely sem jelentene tragédiát, miután a második fordulónak így is ő lenne a nagy esélyese.