Élet Menete: Lezsák visszalépett

Élet Menete: Lezsák visszalépett

 

Lezsák Sándor mégsem szólal fel az Élet Menetén, helyette Horváth János, a parlament fideszes korelnöke mond beszédet. Az eredeti programtól eltérően Erdő Péter bíboros is felszólal a rendezvényen.

Cz. G.| NOL| 2012. április 14.

 

 

 

 
 

Bár az eredeti meghívóban nem szerepelt, a minap kiderült, hogy Lezsák Sándor jelenlegi házelnök is beszédet mond vasárnap délután a holokauszt áldozataira emlékező Élet Menetén.

Szombat estig legalábbis így volt. A megemlékezés szervezői arról tájékoztatták szerkesztőségünket: Lezsák végül lemondott arról, hogy felszólaljon.

Hivatalosan nem indokolta elhatározását, de döntése feltehetően összefügg a NOL-on megjelent írásunkkal. Cikkünkben arra hívtuk fel a figyelmet, hogy Lezsákot nem zavarta az általa nagyra becsült személyek – például Prohászka Ottokár és Csurka István – antiszemitizmusa. Ugyanakkor eddig kevés jelét mutatta annak, hogy különösebben foglalkoztatná a vészkorszak áldozatainak emléke.

Internetes fórumokon heves tiltakozást váltott ki Lezsák Sándor részvétele. A szervezők is felháborodott telefonokat kaptak. Tartani lehetett attól, hogy sokan lesznek olyanok, akik a rendezvényen is hangot adnak nemtetszésüknek. Valószínű, hogy a házelnök mérlegelte a körülményeket, ezért lépett vissza.

Lezsák Sándort az Országgyűlés fideszes korelnöke, Horváth János fogja helyettesíteni.

A tervezett program más ponton is módosul. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a katolikus püspöki kar elnöke is beszédet mond a rendezvényen. A bíboros Schweitzer József nyugalmazott főrabbival együtt lép színpadra.