Újra kitörtek a harcok Szíriában: lövik a várost, halottak, sérültek

Újra kitörtek a harcok Szíriában: lövik a várost, halottak, sérültek

A csütörtök reggel életbe léptetett törékeny tűzszünet nem tartott ki sokáig – szombat hajnalban a kormányerők az ellenzék által uralt Homsz városában két kerület ellen is támadást indítottak. A jelentések szerint péntek óta öt ember meghalt és többen megsebesültek.

A csütörtök reggel hat órakor életbe léptetett fegyverszünetet megszegve, szombat hajnalban ismét támadást indítottak a szíriai kormányerők Homsz ellen – közölték ellenzéki aktivisták, valamint emberi jogi csoportok. „Az óvárosi részt bombázták, nyolc becsapódást számoltam össze” – közölte szombat reggel a Reuters hírügynökséggel egy homszi lakos.

A londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint a péntekről szombatra virradó éjszaka indított támadásban több ember megsebesült. Ezt megelőzően pedig a hatóságok a pénteki ima után öt tüntetőt agyonlőttek – Damaszkusz szerint az erőszakos cselekményekben egy katonatiszt is életét vesztette.

A csütörtöki tűszünetet követően országszerte több kisebb tüntetésre is sor került – a hónapok óta megfélemlített békés demonstrálók abban bíztak, hogy a fegyvernyugvás megóvja őket a rezsim fegyvereitől és politikai párbeszédhez fog vezetni.

Ellenzéki aktivisták szerint azonban a kormánypárti erők komoly létszámmal vonultak ki sok városban, hogy elejét vegyék a komoly, Basár el-Asszad elnök elleni demonstrációknak. Tették mindezt annak ellenére, hogy az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja, Kofi Annan közölte: a hadsereget ki kell vonni a lakot területekről.

Az OSDH ellenzéki forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Hamában két tüntetőt akkor gyilkoltak meg, amikor a tömeg a város egy központi terén igyekezett összegyűlni.

A Deraa tartományban (itt törtek ki 2011 márciusában a tüntetések) lévő Nawában a katonák egy embert agyonlőttek – a férfi egy mecsetből tartott hazafelé. Idlib tartományban is életét vesztette egy ember, valamint Derajában is agyonlőttek egy tüntetőt a kormánypárti erők.

A szíriai állami hírügynökség, a SANA azonban „fegyveres terrorcsoportokat” vádolt meg az egyik halálesettel kapcsolatban, egy másikról pedig azt állította, hogy egy tüntető lőtte le a társát. Az állami média szerint „terroristák” végeztek egy katonatiszttel is, valamint a fegyveres csoport célja az, hogy „megsemmisítsenek minden politikai rendezési lehetőséget” a szíriai konfliktusra.

atv.hu / Reuters / bpi.hu