Április 30-ig jelenthetik be a vallási egyesületek

KIM: április 30-ig kérhetik a vallási egyesületek a nyilvántartásba vételüket

Budapest, 2012. április 14., szombat (MTI) – Április 30-ig jelenthetik be a vallási egyesületek az illetékes törvényszéknek a nyilvántartásba vételhez szükséges adataikat, változásbejegyzési eljárás keretében – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az MTI-vel.

Mint írták, azok a szervezetek, egyesületek, amelyek március 1-jétől a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló törvény alapján alapcélként vallási tevékenységet végző egyesületként működnek tovább, részletes tájékoztatást olvashatnak a KIM honlapján.
Az internetes oldalon található tájékoztató többek között azt tartalmazza, hogy a kérelemhez milyen dokumentumok csatolása szükséges, az egyesületek milyen változásokra számíthatnak, valamint a Nemzeti Együttműködési Alap pályázataira hogyan pályázhatnak.
A részletes tájékoztató a kormany.hu-n olvasható. A változásbejegyzési eljáráshoz szükséges űrlapok a www.birosag.hu/engine.aspx?page=nyomtatvanyok linkre kattintva érhetők el kitöltési útmutatóval együtt.
Az elismert egyházak körét a parlament február 27-én bővítette: a decemberi 14 után újabb 18 vallási közösségnek szavaztak meg egyházi jogállást a képviselők. Akkor a Ház döntött 66 vallási közösség kérelmének elutasításáról is, így azok március 1-jével elveszítették egyházi státusukat, és egyesületként működhetnek a továbbiakban, ha ezt kérelmezik.