A rakétateszt miatt éhezhet Észak-Korea

A rakétateszt miatt éhezhet Észak-Korea

Az Egyesült Államok leállítja az Észak-Koreának szánt, tervezett élelmiszersegélyt, miután Phenjan (sikertelen) kísérletet tett egy nagy hatótávolságú rakéta felbocsátásával – jelentette ki pénteken Ben Rhodes, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács helyettes vezetője és szóvivője.

Az Egyesült Államok előre figyelmeztette a távol-keleti kommunista országot annak következményeire, ha a sorozatos nemzetközi figyelmeztetések ellenére is elindítja a stratégiai rakétatechnológián alapuló műholdfellövést.

„A rakétaindítást célzó erőfeszítéseik világosan bizonyítják: nem lehet bízni abban, hogy betartják nemzetközi kötelezettségeiket” – mondta Rhodes.

„Ennélfogva nem haladunk tovább semmilyen segítségnyújtási megállapodás ügyében” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Észak-Koreának újabb szankciókkal kell szembenéznie, ha újabb „provokatív” lépésekkel továbbra is semmibe veszi a nemzetközi közösséget.

Washington februárban ajánlotta fel, hogy fontolóra veszi élelmiszer szállítását Észak-Koreának, ha Phenjan felfüggeszti az urándúsítást és ha más intézkedéseket is életbe léptet a Koreai-félsziget atommentessé tételének érdekében. Ugyanakkor több ízben is figyelmeztette a kelet-ázsiai kommunista ország vezetését, hogy a nagy hatótávolságú rakétákkal folytatott kísérletek veszélybe sodorhatják az élelmiszersegélyt és hogy a többi nagyhatalommal együttműködik majd „pótlólagos lépések” kidolgozásában annak érdekében, hogy lebeszéljék Phenjant a további provokációkról.

Rhodes kijelentette, hogy az Egyesült Államok ezekről az intézkedésekről már pénteken megkezdi a konzultációkat az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Azzal a lehetőséggel kapcsolatban, hogy Észak-Korea hamarosan egy kísérleti atomrobbantással próbálhatja majd kiköszörülni majd a presztízsén a sikertelen rakétafellövés által ejtett csorbát, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője leszögezte:

„Ha további provokatív lépéseket tesznek, akkor természetesen tovább vizsgáljuk, hogy hogyan szigorítsunk az észak-koreaiak elleni szankciókon és további lépéseket teszünk annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljunk a rezsimre.

Rhodes az iráni nukleáris programról Isztambulban folytatandó tárgyalásokkal kapcsolatban kijelentette: Washington elvárja Teherántól, hogy azokon „komolyságot” tanúsítson. Az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína és Németország (az 5+1 csoport) képviselői, 15 havi megszakítás után szombaton találkoznak először ismét iráni kollégáikkal.

A Nemzetbiztonsági Tanács helyettes vezetőinek szavai szerint „senki sem várja azt, hogy egyetlen tárgyaláson sikerül majd megoldani az összes nézeteltérést”, de Washington abban bízik, hogy a „pozitív környezetben” Irán „komolyságot és elkötelezettséget tanúsít majd a tárgyalások előmozdítása” és „a bizalomépítés” iránt.

Rhodes kilátásba helyezte, hogy amennyiben Teherán így tesz, akkor a tárgyalópartnerek válaszképpen megvizsgálják a hasonló szellemű, konkrét viszontlépések lehetőségét.