Kína szerint Irán képes az egész térségre kiterjedő „megtorlásra”

Kína szerint Irán képes az egész térségre kiterjedő „megtorlásra”

Egy esetleges Irán elleni támadás olyan pusztító megtorláshoz vezetne, amely az egész térségre kiterjed és bizonytalanná teszi a globális gazdaság helyreállításának folyamatát – hangoztatta egy a régiót felügyelő kínai külügyminisztériumi vezető.

A nemzetközi közösségnek vissza kell tartania magát egy háborútól – szögezte le Csen Hsziao-tung (Chen Xiaodong) a nyugat-ázsiai és észak-afrikai ügyek főosztályának irányítója a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) című vezető pártlap online fórumán.
    
Mint mondta, az erő alkalmazása Irán ellen még nagyobb zavart, komoly katonai összecsapásokat okozna a régióban, veszélybe kerülne a Hormuzi-szoros és más stratégiai fontosságú útvonal. Ennek következtében megugrana a kőolaj világpiaci ára, megtorpanna a világgazdasági fellendülés – húzta alá a diplomata.
    
„Mégha tízezer érvet is fel lehet sorolni a háború mellett, annak szörnyű következményeit, az embereknek okozott nyomorúságot és szenvedést, a társadalom és a gazdaság összeomlását nem lehet jóvátenni” – mondta Csen, aki szerint a sürgető feladat valamennyi fél számára, hogy önuralommal mielőbb elősegítsék a párbeszédet.
    
Peking korábban az esetleges izraeli katonai lépésre vonatkozó kérdésre megerősítette, hogy az államközi kapcsolatokban ellenzi az erő alkalmazását, illetve az azzal való fenyegetést. Ugyanakkor hírügynökségi értesülések szerint az izraeli külügyminiszter múlt havi pekingi látogatása alkalmával jelezte a kínai vezetőknek, hogy megelőző csapást mérhet Iránra, mivel álláspontja szerint Teherán atomprogramja a zsidó állam létét fenyegeti.
    
Kína a világ második legnagyobb olajfelhasználója és Irán legnagyobb kereskedelmi partnere. Becslések szerint Irán olajexportjának 20-22 százaléka köt ki a kelet-ázsiai országban. Szaúd-Arábia és Angola után Irán Kína harmadik legnagyobb szállítója, az össz olajimportból körülbelül 14 százalékkal részesedik.
    
Peking korábban többször kijelentette, hogy ellenzi a nukleáris fegyverek elterjedését, ugyanakkor határozott ellenzését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Teheránt – vélhetően atomfegyver előállítását célzó – nukleáris programjának felhagyására gazdasági szankciókkal, az olajvásárlások leállításával, katonai beavatkozással próbálják rákényszeríteni.