Palesztin menekülttáborokban szerveződik az al-Kaida?

Palesztin menekülttáborokban szerveződik az al-Kaida?

A G2 Bulletin nevű, titkosszolgálati forrásokra támaszkodó portál értesülései szerint növekszik az Al-Kaida terrorszervezet jelenléte Libanonban, különös tekintettel a Szidón városához közeli Ain al-Hilweh palesztin menekülttáborra.

 

 

 
A portál szerint az al-Kaida jelenlét arra késztette a libanoni hadsereget, hogy katonákat küldjön a Szidón városához közeli Ain al-Hilweh palesztin menekülttábor közelébe, ami tiltakozást váltott ki a menekültekből, akik szerint ez megakadályozza a mozgásban való szabadságukat. A hadsereg nem léphet be a tábor területére.

Titkosszolgálati információk miatt úgy vélik, hogy Tavfik Taha, az al-Kaida egyik operatív vezetője a feje a palesztin táborban rejtőzködő csoportnak, és a libanoni hadsereg ellen terveznek támadást. A források arra is utalnak, hogy a terrorista csoport egyes tagjai a hadseregben is pozíciókat töltenek be.

Taháról úgy vélik, aki Abu Mohamed néven is ismert, hogy az elmúlt években ő tervezett az ENSZ békefenntartók és a libanoni hadsereg ellen támadásokat Dél-Libanonban.

2007 májusában a libanoni hadsereg felszámolt egy palesztin menekült tábort Tripoli mellett, mivel a Fatah al-Islam (az al-Kaida egy oldalágának) milíciája kirabolt egy bankot, majd a táborban rejtőztek el. A fegyveres szervezet tagjai több libanoni katonát is megöltek, emiatt a hadsereg körbezárta a tábort és mintegy három hónapig bombázta, amíg kézre kerítették a fegyvereseket. Eközben az egész tábort felszámolták, és a legtöbb menekült más táborokba költözött. Taha volt a Fatah al-Islam helyettes vezetője, míg a szervezet vezetőjét meg nem ölték az egyik 2007-es támadásban.

Bár jelenleg nyugodt a helyzet az Ain al-Hilweh menekülttáborban, de a libanoni hadsereg és az al-Kaida alszervezete között patthelyzet áll fenn: a katonai vezetés ragaszkodik ugyanis ahhoz, hogy a tábor lakói adják ki Tahát. A Palesztin Nyomonkövetési Bizottság, amely a tábor nacionalista és iszlamista frakcióit foglalja magába, a hadsereget szövetségesének nevezte: „a libanoni hadsereg, amely harcolt az izraeli ellenséggel, a palesztin nép szövetségese” –nyilatkozta a bizottság, amely ennek ellenére nem mutat hajlandóságot, hogy kiadja Tahát.

A szunnita irányhoz tartozó Al-Kaida szervezetnek egyre növekszik a jelenléte Libanonban, Izrael északi szomszédjában. A tagok szíriai ellenzéki aktivistáknak álcázzák magukat, hogy átengedjék őket a határon. A szervezet növekedése már a síita Hezbollah szervezet ellenérzéseit is felkeltette, amely aggódik, hogy az al-Kaida egy Izrael elleni támadást tervez, amelyért a Hezbollahot vonnák felelősségre és egy nyílt konfliktus alakulna ki Libanon és Izrael között.

atv.hu / AINA / G2 Bulletin / bpi.hu