Lázár: Tisztességtelen és sportszerűtlen volt az ellenzék

Az egész ország világosan láthatta, hogy az ellenzéki pártok számára ez a lemondás nem a kisdoktori dolgozatról szólt – mondta Schmitt Pál köztársasági elnök távozása kapcsán hétfői parlamenti felszólalásában Lázár János. A Fidesz frakcióvezetője azt kérte az ellenzéki pártoktól, tartsák tiszteletben Schmitt Pál köztársasági elnöki munkáját, életművét és életútját.

Lázár János köszönetét fejezte ki a parlamenti frakcióknak, hogy lehetővé tették, hogy a mai napon a köztársasági elnök lemondásával kapcsolatos döntését meghozhassa az Országgyűlés.

 
Lázár János parlamenti hozzászólása

 

 

Az egész ország világosan láthatta, hogy az ellenzéki pártok számára ez a lemondás nem a kisdoktori dolgozatról szólt. Mondhatnánk: végre kibújt a szög a zsákból – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője. Hozzátette, a jelek szerint Schmitt Pállal nem az volt a probléma, hogy húsz évvel ezelőtt elkészítette doktori dolgozatát, hanem, hogy az elmúlt két évben aláírta a törvényeket.

Önök mindenféleképpen politikai célul tűzik ki, hogy megpróbálják megbuktatni Magyarország köztársasági elnökét. Mi ezt nem tartjuk tisztességes és sportszerű eljárásnak – címezte mondandóját az ellenzéknek Lázár János. Úgy folytatta, az ellenzéknek ez volt a politikai koncepciója, ehhez szövetségeseket szereztek, és arra játszottak, hogy egy két olimpiai aranyérmet szerzett sportolónak és háromgyermekes édesapának a becsületébe gázoljanak.

 

 

 

Önök térdig jártak egy ember becsületében. Pontosan Schmitt Pál alkalmasságát mutatja, hogy a becsületbeli ügyet és a köztársasági elnökséget ma nem keverte össze, hanem kettéválasztotta. Ehhez komoly felelősségtudat és elhivatottság kellett, ezért elismeri őt a Fidesz frakciója – húzta alá Lázár.

A frakcióvezető úgy fogalmazott, megítélése szerint az ellenzéknek hagynia kellett volna, hogy az egyetem tisztázza Schmitt Pál ügyét; ez a vita nem a törvényhozásra tartozott, hiszen a köztársasági elnök tevékenységével kapcsolatban csak abban esetben léphetne fel az Országgyűlés, ha az államfő visszaélt volna a hivatalával, szándékosan megsértette volna bármelyik törvényt, vagy szándékos bűncselekményt követett volna el.

Schmitt Pál semmi olyat nem tett az elmúlt két évben hivatali ideje alatt, ami miatt le kellett volna mondania – szögezte le Lázár János.

 

 

 

A frakcióvezető szerint tiszteletre méltó az, hogy Schmitt Pál hetven évesen is meg kíván küzdeni becsületéért. Hozzáfűzte, ebben a küzdelemben a frakció mögötte áll, és segíti ezen az úton.

A nagyobbik kormánypárti képviselőcsoport vezetője emlékeztetett, hétfő estére ötpárti egyeztetést kezdeményez a Fidesz-KDNP az államfőjelölés folyamatáról.

Lázár János beszéde végén azt kérte az ellenzéki pártoktól, tartsák tiszteletben Schmitt Pál köztársasági elnöki munkáját, életművét és életútját.