El fognak utasítani mindent

El fognak utasítani mindent

 
Szíria vissza fogja utasítani az Arab Liga csütörtökre Bagdadba tervezett csúcsértekezletének minden kezdeményezését – közölte szerdán a damaszkuszi külügyminisztérium szóvivője.

„Arab Liga-tagságának tavaly novemberi felfüggesztése óta Szíria csak kétoldalú kapcsolatokat tart fenn a szervezet tagállamaival – hangoztatta közleményében Dzsihád Makdeszi. – Következésképpen Szíria elutasítja az Arab Ligától származó összes kezdeményezést, bármely szintről ered is.” E közlemény olyan időben látott napvilágot, amikor a damaszkuszi rezsim – az ENSZ szerint – szavakban elfogadta Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár hatpontos tervét a szíriai válság rendezésére.

 

A ligához tartozó külügyminiszterek szerdán megkezdték munkájukat. Az előttük lévő határozattervezet nemzeti párbeszédre szólítja fel a szíriai ellenzéki szervezeteket és a kormányt. A dokumentum arra buzdítja a szíriai feleket, hogy támogassák Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár rendezési tervét, hogy elindulhasson a válság megoldására hivatott, a békés átmenetet lehetővé tevő politikai folyamat. A damaszkuszi kormánnyal szemben a tervezet azt az elvárást fogalmazza meg, hogy mondjon le az erőszak mindenféle formájáról, bocsássa szabadon a politikai foglyokat, és biztosítsa a tüntetés jogát.

Moszkva felszólította az ellenzéket

Oroszország felszólította a szíriai ellenzéket, hogy kövesse a damaszkuszi kormány példáját, és fogadja el egyértelműen az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjának béketervét. Az orosz külügyminisztérium szerdán kiadott közleményében hangsúlyozta: Moszkva elégedetten vette tudomásul, hogy a szíriai kormány elfogadta a Kofi Annan által előterjesztett tervet. Moszkva szerint azonban az is „nyilvánvaló, hogy most is sok minden függ a külső szereplőktől, különösen azoktól, akik képesek pozitív módon befolyásolni az ellenzékieket”.

Oroszország és Kína megvédte Aszad elnököt az ENSZ Biztonsági Tanácsában, ahol kétszer is megvétózták a szíriai kormányt elítélő határozati javaslatokat. Annan béketerve nem köti a politikai tárgyalások előfeltételéül a szíriai elnök lemondását, s ez kedvére való Oroszországnak, amely azzal vádolja az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy humanitárius aggodalmakat használnak ki a nekik nem tetsző kormányok megbuktatására.