Digitális zsidó örökség – Konferencia / 2012. március 28-29.

Zsidó műemlékvédelem Közép-Európában

  2012.03.28. Konferencia

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Köszöntöm a konferencia résztvevőit a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége nevében. A Magyar Zsidó Levéltár szövetségünk egyik legdinamikusabban fejlődő intézményeként első alkalommal házigazdája egy nemzetközi konferenciának. 

Zsidó kulturális örökségünk védelme, műemlékeink ápolása egyik legfontosabb feladatunk. Ugyanilyen alapvető az őseinktől ránk maradt irat- és tárgyi anyag hozzáférhetővé tétele a jelen és a jövő generációi számára, a 21. század követelményeinek megfelelően a számítógépes feldolgozás, azaz a digitalizálás segítségével.

Reméljük, hogy a kétnapos tanácskozás alatt számos jó példát hallhatunk majd a visegrádi országokból érkezett vendégeinktől, együttműködő partnereinktől, illetve bemutathatjuk, mi is történt Magyarországon az elmúlt években ezeken a területeken.

A MAZSIHISZ szűkülő anyagi lehetőségei ellenére, elsősorban az Európai Unió fejlesztési forrásainak köszönhetően az elmúlt három évben közel 450 millió forintot fordított műemlékei felújítására. A legtöbbet éppen erre az épületre, melynek falai között konferenciánkat tartjuk. Megújult a ház teljes homlokzata és a Goldmark terem, családkutató központot hoztunk létre, valamint új kiállítások is születtek…

Számos közgyűjtemény küzd ma jelentős gondokkal Magyarországon, mi sem vagyunk ezzel másképpen. Ennek ellenére levéltárunk rövid idő alatt önálló intézménnyé vált, egy szakember helyett ma már hatan dolgoznak azon, hogy méltó módon megőrizhessük a magyar zsidóság örökségét.

A Judaica Europeana együttműködés megteremtette annak a lehetőségét, hogy európai kapcsolatainkat kiszélesítsük, digitális tartalmaink gyarapodjanak.

Őszintén remélem, hogy a tanácskozás idején, az előadások, kerekasztal-beszélgetések mellett számos lehetőség nyílik az országok és az intézmények közötti kapcsolatok építésére, valamint a zsidó kulturális örökség „ügyének” előmozdítására. Minden résztvevőnek sok sikert kívánok ehhez.

Zoltai Gusztáv beszéde a Goldmark teremben

A konferencián részt vesznek a cseh, lengyel, magyar és szlovák zsidó műemlékekkel foglalkozó szakemberek mellett a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a felekezeti társintézmények képviselői is.

A rendezvény a NKA és a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával valósul meg. A programnak a 2011 során a KMOP támogatásával felújított műemlék Goldmark terem ad otthont., a konferencia pontos címe: Budapest VII. ker., Wesselényi u. 7.