„A nukleáris biztonság szavatolásában egyedül senki nem lehet sikeres”

Magyarországnak nagyon fontos a nukleáris energia használatának biztonsága, s a magyar tudósok mindig fontos szerepet játszottak a nukleáris technológia, azon belül a biztonsági intézkedések fejlesztésében – jelentette ki Schmitt Pál köztársasági elnök kedden a nukleáris biztonsággal foglalkozó szöuli csúcstalálkozón.

Az államfő leszögezte, hogy Magyarországnak komoly érdeke nukleáris létesítményei és a nukleáris anyagok biztonságának szavatolása, a nukleáris terrorizmus veszélyének csökkentése, ezért támogatja Barack Obama amerikai elnök Szöulban elhangzott javaslatát, hogy újabb területekre terjesszék ki a nukleáris leszerelést.

A szöuli nukleáris csúcson találkozott az amerikai elnök és a magyar államfő, néhány percig egyeztettek a csúcs témáiról és aktuális amerikai politikai ügyekről (Fotó: KEH)

 

 

Schmitt Pál emlékeztetett rá, hogy Magyarország megerősítette a nukleáris biztonság jogi és szabályozási kereteit. Mivel tudatában van annak, milyen nagy károkat okozhat a magasan dúsított uránium, ha rossz kezekbe kerül, jelezte, hogy Magyarország csökkenti a magasan dúsított urán felhasználását polgári létesítményeiben.

Az államfő felajánlotta, hogy a NAÜ-vel együttműködésben Magyarország tréningeket és továbbképzéseket tart majd nukleáris témában.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a nukleáris biztonság szavatolásában egyedül senki nem lehet sikeres. Ezért nagyra értékeljük a partnereinktől kapott támogatást és segítséget, s hisszük, hogy a nemzetközi együttműködés ezen a téren rendkívül fontos – jelentette ki a magyar államfő.