A jelenlegi házszabály alapján sem alakulhatna meg Gyurcsányék frakciója

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció frakciójának megalakulására a jelenlegi házszabály alapján nincs lehetőség – hangsúlyozta Gulyás Gergely keddi sajtótájékoztatóján. A fideszes országgyűlési képviselő emellett beszélt az összeférhetetlenség kérdéséről, a képviselők fegyelmi jogi szabályozásáról, valamint a parlamenti őrségről is.

Amikor 1994-ben a Magyar Szocialista Párt megnyerte a választást, és utána az SZDSZ-szel koalíciót kötött, akkor az így létrejött kétharmados többség nem azt a megoldást választotta, hogy a megválasztott polgármestereknek meg kell szüntetni az összeférhetetlenséget, hanem módosították a törvényt, és megszüntették az összeférhetetlenség korábban fennálló szabályozását – emlékeztetett Gulyás Gergely.

Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, „mi úgy gondoljuk, hogy a második, komoly, húsba vágó, önmérsékletet érintő kérdés a jelenlegi kormánytöbbség részéről, a parlamenti létszám elfelezését követően, a teljes körű közjogi összeférhetetlenség visszaállítása”. Mint mondta, a 2014-ben megválasztott Országgyűlés megalakulásától kezdve nem lehet valaki az országgyűlési képviselői tisztséggel egyidejűleg polgármester, alpolgármester, megyei közgyűlési elnök, kormánymegbízott, valamint a képviselőtestület, illetve a megyei közgyűlés tagja.

Gulyás Gergely a frakcióalapítás kérdéséről szólva leszögezte: „a Gyurcsány-frakció megalakulására a jelenlegi házszabály szerint nincs lehetőség”. Mint mondta, a házszabály értelmében a kilépett képviselőt függetlennek kell tekinteni, és hat hónappal a kilépést követően az illető bármely képviselőcsoporthoz csatlakozhat. Ezt a jogot biztosítja az MSZP-ből kilépett képviselők számára a jelenlegi házszabály, nem pedig új frakció alapítását – fűzte hozzá.

A képviselő a fegyelmi jogi szabályozással kapcsolatban rámutatott: az európai gyakorlathoz képest visszafogott, mértéktartó szabályozásra tettek javaslatot. Mint mondta, a mai szabályok alapján Magyarországon nem biztosított a fellépés lehetősége azzal a képviselővel szemben, aki erőszakra szólít fel vagy erőszakos magatartást tanúsít. Ez a szabályozás nem teszi lehetővé a képviselői jogok felfüggesztését, csakis kizárólag az előbbi esetben – tette hozzá.

A parlamenti őrség kérdésével kapcsolatos átmeneti szabályok biztosítják azt, hogy pontosan ugyanazok a személyek fogják ellátni az Országgyűlés épületének, illetve a házelnök személyének védelmét 2013. január 1. után is, amint akik eddig ellátták – szögezte le. Úgy fogalmazott, az új szabályozás alapján a rendőrség szervezetén kívül, a Belügyminisztérium szakmai felügyelete alatt jönne létre az az országgyűlési őrség, ami a parlament védelmét ellátja.

 

 

A háznagy a házelnök politikai helyettese lesz, a főigazgató pedig az egységes adminisztratív vezetője lesz a Háznak – reagált Gulyás Gergely az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre. A képviselői javadalmazásról szólva hangsúlyozta, átláthatóbb szabályozásra van szükség. Az a javaslat, amit Lázár János korábban előterjesztett, és most az egységes országgyűlési törvényjavaslat része lett, az nem fizetésnövelést, hanem fizetéscsökkenést tartalmaz – hangsúlyozta.

 

 

Mint mondta, visszautasítják és valótlannak tartják az ezzel kapcsolatos, az MSZP sajtótájékoztatóján elhangzott információt. A szocialista párt frakciójának jövedelemátlaga bruttó 934 411 forint, ehhez képest a bruttó 750 ezer forintot nem hiszem, hogy emelésnek lehet tekinteni – fűzte hozzá. Jó lenne, ha minden párt önmérsékletet tudna tanúsítani a populista demagógia területén, még akkor is, ha tudomásul vesszük, hogy ez a szocialistáknak megy a legnehezebben – húzta alá Gulyás Gergely.