Tovább folyik a vér Damaszkuszban

A szíriai biztonsági erők központjait támadták dezertőrök vasárnap hajnalban Damaszkusz körzetében, miközben a hadsereg folytatta offenzíváit a lázadó városok, főként Homsz ellen, amelyet újabb heves tüzérségi támadás ért – közölték ellenzéki aktivisták és egy jogvédő szervezet.
A főváros körzetében, „Nabakban dezertőrök egy csoportja rakétagránátokkal lőtte a katonai biztonsági és az állambiztonsági központot” – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja.

A közép-szíriai Homszban a kormányellenes tiltakozó mozgalmat összehangoló Helyi Koordinációs Bizottságok tájékoztatása szerint a kormányerők hevesen támadtak több negyedet, köztük Haldíjét, Báb-Húdot és Hamídíjét. Az OSDH három sebesültről adott hírt Szafszara negyedből.

A török határ közelében az északi Aleppó tartománybeli Aazazt továbbra is lőtték, és katonai helikopterek repültek be a település fölé – közölte az LCC. A Szabad Szíriai Hadsereghez tartozó dezertőrök közben elvágtak egy autópályát, hogy útját állják a hadsereg által küldött erősítésnek.

Ugyancsak az LCC szerint a déli Deraa tartományban harckocsik vonultak be Nava városába, ahol a biztonsági erők heves lövöldözése hallható. A keleti Deir-ez-Zórban házkutatásokat tartottak és embereket őrizetbe vettek a biztonsági erők – közölte az OSDH.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet – szemtanúkra hivatkozva – azzal vádolta vasárnap a damaszkuszi kormányerőket, hogy civileket élő pajzsként használtak a közelmúltbeli hadműveletekben. A hadsereg és a Bassár el-Aszad elnökhöz hű fegyveresek arra kényszerítettek helyi lakosokat Idlíb tartományban, hogy előttük haladjanak az ellenzéki erők kezén lévő területekhez közeledve.

Az északnyugati tartományból esti tüntetésekről is érkeztek hírek, főként a hónapok óta a felkelők kezén lévő Szarakeb város támogatására, ahol előző nap civilek és katonák is meghaltak a bombázásokban, valamint a dezertőrök és reguláris erők harcaiban.

Hírek szerint szombaton 46-an estek az erőszak áldozatául Szíriában, többségükben civilek. A SANA hivatalos hírügynökség azt jelentette, hogy szintén szombaton „egy fegyveres terroristabanda” felrobbantott egy olajvezetéket a keleti Bír-al-Dzsúf régióban.

 

BreuerPress info