Samira-Előadja: Anat Barzilay /Samira Production (Izrael)

Samira  

 

2012. március 24., szombat Pinceszínház (1093Budapest, Török Pál utca 3.)

19.00 Színházterem

Az előadás időtartama 60perc

Samira

Előadja: Anat Barzilay /Samira Production (Izrael)

Rendezte: Elinor AgamBen David

 

 

18 éven felülieknek!

Magyar nyelvűkivetítéssel.

Ritka és magával ragadóelőadás, amelyből betekintéstnyerhetünk egy terroristanő gondolkodásmódjába.

A színpadon látott,rendkívül feszült, hatvanperces rendőrségi kihallgatás végére remélhetőlegmegtudjuk, hogy mi vitte rá a vallásos, törvénytisztelő, ötvenes éveiben járóSamirát, hogy megpróbálja felrobbantani magát egy emberekkel teli kávéházban– mindezt a multimédia eszközeivel.

Vajon Samira mélyvallásossága és nacionalista ideológiája az oka? Esetleg az, hogy nőként nemrészesült igazi megbecsülésben egy vallásos, patriarchális társadalomban? Vagytalán végzetes „hibát” vétett, és ezért kell„vezekelnie”?

A darab komolykutatómunkán, valamint a Moszaddal és izraeli titkosszolgálati szakértőkkelkészült interjúkon alapul. Fiatal korában, sok izraeli lányhoz hasonlóan, magaa szerző és a Samira főszereplője, Anat Barzilay is szolgált az izraelilégierőnél, ám a cselekmény személyesen, nőként és anyaként, nem pedigpolitikai szinten, zsidó izraeliként érintette meg.

 

Anat Barzilay

A legnépszerűbb izraeliszínésznők egyike; a színpadon és filmvásznon egyaránt bizonyított. Számosműsorban, többek közt Ben Elton Popcorn című darabjában szerepelt, éssaját stand upja rekordszámú fellépést eredményezett. Drámaíróként és egydíjnyertes gyermekkönyv szerzőjeként is letette névjegyét az izraeli kultúraasztalára.

 

A nyitott színház

Ez az új társulatlebilincselő színpadi nyelvezet segítségével tolmácsolja a különböző,ellentmondásos és „népszerűtlen” témákat. Korábbi darabjukban, a Mechanikusnarancs egy új változatában, az Izraelben és a világban dúló egyre növekvőerőszakhullámokat jelenítették meg.