Robbanószerkezeteket találtak a gyanúsított bátyjának gépkocsijában

Toulouse-i lövöldözés – Robbanószerkezeteket találtak a gyanúsított bátyjának gépkocsijában
Robbanószerkezeteket találtak szerdán a toulouse-i merényletekkel gyanúsított férfi bátyjának gépkocsijában – közölték rendőrségi források.

A 24 éves Mohamed Merah bátyját reggel vették őrizetbe a rendőrök. Claude Guéant belügyminiszter szerint a 27 éves Abdelkader a feltételezett sorozatgyilkoshoz hasonlóan az iszlám radikalizmus szalafista mozgalmához tartozott.
A robbanószerkezetekről nem közölt részleteket a rendőrség.
A belügyminiszter szerint a feltételezett merénylő kisstílű bűnözőből lett fokozatosan dzsihádista. Toulouse-i szalafista csoportokban radikalizálódott, mielőtt a pakisztáni-afganisztáni határvidékre indult, hogy részt vegyen a dzsihád harcokban (szent háborúban). Franciaországban tucatnyi bűncselekményt, sokszor erőszakkal együtt járó lopást hajtott végre, amiért börtönben is ült.
„Radikalizálódása egy szalafista ideológiai csoportban és két út során, Afganisztánban és Pakisztánban történt” – mondta Guéant. Tájékoztatása szerint egy olyan 15 fős név nélküli, toulouse-i csoportról van szó, amely inkább ideológiai csoportosulás volt, s amelyről úgy tűnt, hogy soha nem lép akcióba, de ennek ellenére a belső elhárítási szervek évek óta megfigyelés alatt tartották a tagokat.
Ghulam Faruq, a kandahári (Afganisztán) börtön igazgatója a Reuters hírügynökségnek elmondta: Mohamed Meraht 2007 decemberében tartóztatták le és három év börtönbüntetésre ítélték, miután bombákat helyezett el a kandahári régióban. Egy tálib kommandó segítségével 2008 júniusában megszökött a börtönből. Az akció során mintegy ezer elítéltnek, akiknek fele tálib harcos volt, sikerült elmenekülnie.
A gyanúsított ezt követően 2010-ben és 2011-ben Pakisztánban járt, ahol a pakisztáni törzsi övezetekben, az afganisztáni hegyes határvidéken található táborokban kapott kiképzést pakisztáni táliboktól. Innen külföldi dzsihádistákkal Afganisztánba küldték, ahol afganisztáni tálibokkal harcolt NATO-katonák ellen.
A Le Monde internetes oldala szerint Kandahárban egy rendőrségi ellenőrzésen külföldi állampolgárságával felhívta magára a figyelmet, de nem tartóztatták le. Az országban való jelenlétét ugyanakkor az afgán titkosszolgálatok jelezték a nyugati társszerveknek.