Antiszemita megjegyzésekért bocsánatot kér

Antiszemita megjegyzésekért bocsánatot kér egy lengyel hetilap a külügyminisztertől

Antiszemita megjegyzésekért bocsánatot kér a Wprost lengyel hetilap Radoslaw Sikorski külügyminisztertől, aki más lapokkal is perben áll az internetes fórumaikon olvasható rasszista és sértő kommentárok miatt.

    A Wprost kiadója hétfőn egyezséget kötött Sikorskival. Be kellett ismernie, hogy felel a bejegyzésekért, és két héten belül nyilvánosan bocsánatot kell kérnie a minisztertől – írta a Dziennik Gazeta Prawna napilap online kiadása.
    „Megnyertem ezt a csatát… Elfogadom a bocsánatkérést. De kár, hogy más lapok továbbra is hasznot húznak a fórumaikon megjelenő durva és vulgáris antiszemitizmusból” – írta a Twitteren a külügyminiszter.
    A Wprost tavaly ideiglenesen letiltotta honlapján a kommenteket, mondván, meg akarja akadályozni a negatív bejegyzések szaporodását.
    Sikorski, akinek az amerikai zsidó származású Anne Applebaum írónő a felesége, antiszemita bejegyzések ügyében a Fakt és a Puls Biznesu napilapokkal is pereskedik. Mindkét esetben a felek elsősorban a fórum tulajdonosának felelősségét vitatják. Az egyik lap kiadója azt állítja, hogy már eleget tett a jogszabályokban rögzített kötelezettségeinek, mert törölte a bejegyzéseket és bocsánatot is kért a minisztertől.
    Sikorski ügyvédje a Wprosttal kötött egyezséget fontos bizonyítékként csatolta a perek aktáihoz, a következő indoklással: „a beperelt hetilap elismerte, hogy felel a fórumbejegyzésekért”.
    Sikorski „az országimázsért felelős” külügyminiszterként nemzetiségi alapú gyűlölködés internetes népszerűsítésének gyanúja miatt a varsói ügyészségen is feljelentést tett az ügyben.