A pénzügyminiszterek jóváhagyták a forrásfelfüggesztést

Kohéziós pénzek – A pénzügyminiszterek jóváhagyták a forrásfelfüggesztést 

 Az európai uniós tagországok pénzügyminiszterei jóváhagyták a Magyarországot megillető kohéziós források részleges felfüggesztését a következő évre, de egyben úgy döntöttek, hogy amennyiben Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban hatályon kívül helyezik. Matolcsy György szerint a magyar nemzeti érdekek és az európai uniós értékek szempontjából egyaránt olyan ésszerű megoldás született, amellyel megszűnt az országgal szembeni kettős mérce.

    Az Európai Bizottság javaslatára a kohéziós forrásokból az éves keret 29 százalékának megfelelő 495 millió eurót fagyasztanak be 2013. január 1-jétől, de ez csak abban az esetben lép érvénybe, ha Magyarország nem tesz hatékony lépéseket a költségvetési hiány tartósan három százalék alá szorítása érdekében.
    Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse a találkozó után megerősítette, hogy a döntéssel ösztönözni kívánták Magyarországot a deficitcélok teljesítésére.
    Ez volt az első alkalom, hogy története során az EU túlzottdeficit-eljárás keretében kohéziós források befagyasztásáról döntött, még ha csupán a jövőre nézve és feltételesen is.
    A büntető intézkedést már az idén június 22-én tartandó uniós pénzügyminiszteri ülésen hatályon kívül helyezik, ha Magyarország addig meghozza az elvárt kiigazító lépéseket. Korábbi tervezetek szerint a miniszterek szeptemberben tértek volna vissza Magyarország ügyére.
    Matolcsy György az ülés után úgy fogalmazott: „első ízben tapasztaltam miniszterként, hogy az EU-tagállamok legalább kétharmada kiállt Magyarország nemzeti érdekei mellett”. Mint mondta, ez „megható volt és biztató”.
    Értékelése szerint az ülésen elismerték azokat az eredményeket, amelyeket Magyarország az államadósság csökkentésében, a szigorú költségvetési politikában, az EU-átlag fölötti gazdasági növekedésben és a bővülő foglalkoztatásban elért.
    A nemzetgazdasági miniszter szerint áprilisban beadandó konvergenciaprogramjában Magyarország bizonyítani fogja az elkötelezettségét az iránt, hogy a hiányt az előírt uniós küszöb alatt tartja idén és jövőre is.
    Elmondta: a Széll Kálmán tervben rögzítik azokat az intézkedéseket, amelyek a terv idei 83 százalékos teljesítését 100 százalék fölé viszik, és növelik a jövő évi, jelenleg 73 százalékos teljesülést is. A kormány célja az, hogy a szerkezetátalakítások során tartalékot is képezzen a költségvetésben – hangoztatta.
     Jelezte azt is: az Európai Bizottság vállalta, hogy gyorsan megvizsgálja a magyar konvergenciaprogramot, és ha ennek során pozitív eredményre jut, már a június 22-i dátumot sem kell kivárni. 
     Egy kérdésre válaszolva a magyar miniszter azt is elmondta: a kormány készen áll arra, hogy megkezdődjenek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Bizottsággal. Úgy vélte, ami most történt, az „lépés a helyes irányba”.
    A brüsszeli értekezleten született döntést vélhetően befolyásolta, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek a kirívóan rossz deficitadatokat felmutató Spanyolországgal szemben jelentős megértést mutattak: nem a büntetés mellett foglaltak állást, hanem több lehetőséget hagytak Madridnak a kiigazításra. Ennek nyomán kedden több uniós ország arra az álláspontra helyezkedett, hogy Magyarországgal szemben is méltányosabban kell eljárni.
    Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter az ülés előtt újságíróknak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy kétlépcsős megközelítés lenne helyes Magyarország esetében, tehát büntető intézkedésről csak akkor kellene dönteni, ha a magyarok júniusig nem teszik meg időben a szükséges lépéseket.
    Magyar elemzők is úgy vélték, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek Spanyolországnak tett, előző napi gesztusa is segítette a Magyarországgal szembeni enyhébb döntést.
    Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője meglepőnek nevezte, hogy az uniós pénzügyminiszterek enyhítettek a kohéziós pénzek kapcsán Magyarországgal szemben eddig vallott kemény álláspontjukon. Közölte, vélhetően háttérben zajló folyamatok, és a spanyol deficitcél ügyében hozott megértő döntés is segítette az eddigi keményebb fellépés megváltozását. 
    Németh Dávid, az ING elemzője azonban éppen a Spanyolországgal szembeni enyhébb megítélés fényében tartotta túl szigorúnak a Magyarországgal szembeni döntést. A szakértő szerint a döntés „nem tűnik teljes mértékben jogosnak”, „nem lehet mondani, hogy ne törekedne a kormány arra, hogy lent tartsa a hiányt”, míg az uniós miniszterek más országokkal szemben elnézőbbnek tűnnek.
    A forint erősödött a vártnál enyhébb uniós döntés hírére. Az eurót délután négy órakor 292,60 forinton, hat óra előtt nem sokkal pedig 291,30 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon a hétfő délutáni 293,95 forint után.