Obama és Putyin telefonbeszélgetéséről

A Fehér Ház Obama és Putyin telefonbeszélgetéséről
Barack Obama amerikai elnök felhívta Vlagyimir Putyin megválasztott orosz elnököt, hogy gratuláljon neki az orosz elnökválasztáson elért minapi győzelméhez – közölte a washingtoni Fehér Ház helyi idő szerint péntek este kiadott közleményében.

Obama kora délután hívta fel Putyint az elnöki különgép, az Air Force One fedélzetéről, amellyel Virginia államba utazott. Ez volt az első kapcsolatfelvétel a két vezető között a vasárnap megtartott orosz elnökválasztás óta.
Az amerikai közlemény szerint Obama kiemelte az amerikai-orosz kapcsolatokban Dmitrij Medvegyev elnökkel az elmúlt három év során elért eredményeket, beleértve az Afganisztánnal kapcsolatos együttműködést, a START-egyezmény megkötését és ratifikálását, Oroszország meghívását a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) és az Iránnal kapcsolatos együttműködést.
„Obama elnök és Putyin megválasztott elnök egyetértett abban, hogy a kapcsolatok sikeres újraindítására építeni kell az elkövetkező években”- hangzott a kommüniké.
Obama közölte: várja, hogy Putyin vendéglátója lehessen a G8-csoport májusban megrendezendő, Camp David-i csúcstalálkozóján. A két vezető áttekintette a jövőbeni együttműködés területeit, beleértve a kereskedelmi és a befektetési kapcsolatoknak az Oroszország még függőben lévő WTO-tagságából eredő erősítését.
A két vezető egyetértett abban, hogy folytatja a párbeszédet azokkal a területekkel kapcsolatban, amelyek ügyében az Egyesült Államok és Oroszország eltérő álláspontot képvisel, beleértve Szíriát és a rakétavédelmet. „Obama elnök és Putyin megválasztott elnök egyetértett, hogy folytatja erőfeszítéseit azért, hogy a kapcsolatok javítása érdekében közös nevezőt találjon és eltávolítsa az akadályokat” – hangzott a Fehér Ház által kiadott közlemény.
Jay Carney fehér házi szóvivő csütörtökön azt hangsúlyozta, hogy a Kremlben végbemenő váltás ellenére nem lesz változás a kétoldalú viszonyban.
„Nyilvánvaló, hogy várakozással tekintünk az Oroszországgal való együttműködés és közös munka elé azokban a kérdésekben, amelyekben egyetértünk, ez pedig független attól, hogy ki az elnök” – mondta Carney.
Hangsúlyozta, hogy az amerikai politika nem személyi alapú, hanem a nemzeti érdekeken, valamint azokon a megállapodásokon alapul, amelyeket Washington el tud érni Moszkvával.