Hová lett az ígéret földje ? Bagi László újságíró jegyzete

A rendszerváltás első éveiben feltörekvő generáció még azt hitte: ránkszakadt Amerika a korlátlan lehetőségek hazája. Sorra jelentek meg a színes újságok címlapján a „sikeres” vállalkozók.
Akkor még sokan azt hitték nekik is juthat szelet a tortából. Ha nekik megadatott, akkor nekünk is sikerülhet… Csillant fel a remény sokak szemében.

Hamarosan sokan rájöttek, hogy ebben a kártyapartiban bizony csak egy leosztás volt, akinek akkor nem osztottak lapot, azok már nem is játszhatnak. A nagyhalak mellett egy ideig meghagyták a kis ebihalaknak is azt az illúziót, hogy bizony nekik is jut majd falat bőven a nagy pocsolya zavarosában. Egymás után váltották ki vállalkozásaikat, nyitották kis üzleteiket. Ám a nagyhalak mellett megjelentek a cápák is a multik képében, és sorra felfalták a ficánkoló ebihalakat.

Nem baj, mondták a vállalkozásokat sorra visszaadva, akár csak előtte negyven évig, ismét másnak tolják majd a szekeret, de legalább majd a gyerekeiknek jobb lesz, ők majd valóban megvalósíthatják álmaikat egy élhető világban…

Ám elteltek újabb és újabb évtizedek, felnőttek generációk, akik már nem érik be a szüleik, nagyszüleik által hangoztatott önámító szlogennel.

Ők már szeretnének a gyerekeik, unokáik előtt, maguk is élni! Ők már nem kíváncsiak a reformnak nevezett megszorításokra, több diplomával a filléres rabszolgamunkára valamelyik nagycápa uradalmában! A demagóg, luftballonként elpukkanó politikai ígéretekre…

Ha nem tetszik, el lehet menni! – mondta néhány éve a „bölcsek-bölcse”. Ám napjainkban a fiatalok ezt megfordították: – Aki tud, annak innen el kell menni! Ha azt akarják, hogy majdan gyerekeik és unokáik is jól tudjanak élni, és nekik is jusson egy jobb, élhetőbb élet, akkor fel kell kötniük az útilaput, és nekivágni a nagyvilágnak.

Ha már nem jött el ide Amerika, az ígéret földje, akkor talán valahol a nagyvilágban, ők járulhatnak egy szebb jövő színe elé…

Bagi László újságíró jegyzete
 
 
 
laszlo.bagi@freemail.hu