Szaúdi fegyverek a felkelőknek – egyelőre csak ígéret

Szíria – WSJ: Szaúdi fegyverek a felkelőknek – egyelőre csak ígéret

 Szaúd-Arábia és más öbölbeli arab államok hiába sürgették a szíriai felkelők felfegyverzését, tényleges segítséget egyelőre egyik ország sem nyújtott a Bassár el-Aszad-féle rezsim ellenzékének – írta hétfőn a The Wall Street Journal.

A szaúdi lakosság egy részét törzsi kötelékek kötik össze a szíriai szunnitákkal. A sivatagi királyság államfője, Abdallah bin Abdel-Azíz anyja például a kelet-szíriai Sammar törzs leszármazottja volt.
Ahogy nőtt a szíriai konfliktus halálos áldozatainak a száma, Abdallah és a szaúdi kormány miniszterei – félretéve a Rijádra általában jellemző csendes diplomáciát – egyre hangosabban követelték Aszad szíriai elnöktől a vérengzés leállítását. Szaúd el-Fejszal külügyminiszter „kitűnő ötletnek” nevezte a szíriai ellenzék felfegyverzését. Vasárnap kijelentette, „a szíriaiaknak joguk van felfegyverkezni, hogy megvédjék magukat”.
Katar és kuvaiti parlamenti képviselők szintén követelték a reguláris haderőből dezertált katonákból megalakult Szabad Szíriai Hadsereg támogatását. Szaúdi papok a mecsetekben, a YouTube fájlmegosztó portálon és az arab nyelvű műholdas tv-csatornákon is egyre inkább sürgetik a szíriai ellenzék segítését.
Az öbölbeli államok vezetői ugyanakkor osztják a nyugati országok azzal kapcsolatos aggodalmait, hogy szélsőséges elemek is lehetnek a szíriai felkelők soraiban – írta a The Wall Street Journal szaúdi kormányzati forrásokra és a szíriai felkelők parancsnokaira hivatkozva.
Utóbbiak elmondták, kénytelenek elküldeni a náluk jelentkező, harcolni akaró fiatal szaúdi önkénteseket, mert nincs elég fegyver. Rijád el-Aszaad ezredes, a Szabad Szíriai Hadsereg parancsnoka a hét végén elmondta az amerikai lapnak: egyetlen kormánytól sem kaptak sem pénzt, sem fegyvereket.
A nyugati országokat aggasztja, hogy a fegyverek esetleg radikális iszlamista csoportok kezébe juthatnak. A szélsőségesektől való félelem gátolja a Szabad Szíriai Hadsereg hivatalos elismerését is.
„Nagyon konkrét aggodalmaink vannak az ellenzékkel kapcsolatban, és a tekintetben, hogy kikből áll” – idézett egy szaúdi tisztségviselőt a The Wall Street Journal.

online.wsj.com/article/SB10001424052970204276304577261341366601000.html?mod=WSJ_World_LEFTSecondNews