Libanoni lap szerint francia katonákat tartanak fogva Szíriában

 Tizenhárom francia katonát tart fogva Szíriában a reguláris hadsereg – jelentette a The Daily Star című libanoni lap. A francia külügyminisztérium közölte, nem tudja megerősíteni, hogy francia katonák lennének Szíriában.

A katonákat egy kórházban tartják fogva a közép-szíriai Homszban – írta a libanoni újság egy damaszkuszi palesztin forrásra hivatkozva.
A neve elhallgatását kérő forrás szerint Párizs és Damaszkusz próbálnak megállapodni egymással arról, mi legyen a franciákkal.
Egyelőre nem lehet tudni, a katonák miért utaztak Szíriába, mikor érkeztek oda, és azt sem, hogy esetleg egy nagyobb kontingenshez tartoznak-e – írta a The Daily Star.
A libanoni lap emlékeztetett, a szíriai haderő heteken át ágyúzta a stratégiai fekvésű Homsz városát, amelynek egyik negyedébe a Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere ellen harcoló felkelők vették be magukat.
Február 22-én egy lövedék becsapódása következtében meghalt a városban egy francia és egy amerikai újságíró, két társuk – szintén egy francia és egy amerikai – megsebesült. A sebesülteket titkos akcióval menekítették át Libanonba.
Eric Chevallier francia nagykövet a múlt héten visszatért Damaszkuszba, hogy kieszközölje a két sebesült újságíró hazaszállítását. Párizs két héttel korábban hívta vissza a nagykövetet a Szíriában zajló konfliktus miatt. Miután Aszad hadereje pénteken is folytatta Homsz ostromát, Franciaország közölte, bezárja szíriai nagykövetségét.

www.dailystar.com.lb/News/Middle-East/2012/Mar-05/165514-13-french-officers-being-held-in-syria.ashx#axzz1oEOQRte1