Orosz elnökválasztás – Rasmussen a NATO-orosz együttműködés folytatására számít

Orosz elnökválasztás – Rasmussen a NATO-orosz együttműködés folytatására számít
 Az oroszországi elnökválasztás – egyelőre nem végleges – eredményeinek ismeretében az orosz politika folyamatosságára, azon belül a NATO-orosz gyakorlati együttműködés továbbvitelére számít Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szövetség főtitkára.

Hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján Rasmussen azon reményének adott hangot, hogy az oroszországi folyamatosság „a pozitív párbeszéd és együttműködés melletti elkötelezettségre” is vonatkozni fog. Kiemelte, hogy az észak-atlanti szervezet és Moszkva között eredményes együttműködés bontakozott ki például az afganisztáni kábítószer-kereskedelem elleni harc, a terrorizmus elleni küzdelem, illetve a tengeri kalózkodással szembeni fellépés vonatkozásában. Úgy vélekedett, hogy a felek közös érdeke lenne az együttműködés a rakétavédelem terén is.
A főtitkár emlékeztetett arra, hogy a 2010 novemberi lisszaboni NATO-orosz csúcstalálkozón megállapodtak a stratégiai partneri viszony kialakításában, és előirányozták a rakétavédelmi együttműködést is. Hozzátette: reméli, hogy lesz haladás ebben az irányban.
A tervekből ugyanis mindmáig lényegében nem lett semmi, és Moszkvában időközben egyre hangosabban kezdtek kételkedni annak a nyugati állításnak a helytálló voltában, hogy a NATO európai rakétavédelmi tervei nem irányulnak Oroszország ellen. Az oroszok előzőleg olyan fajta együttműködésre próbálták rávenni a NATO-t, amely a felderítő radarokkal nyert adatok kicserélésénél – vagyis a NATO elképzeléseinél – jóval szorosabb viszonyt feltételezne.
Hétfői sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva Rasmussen azt mondta: ha a rakétavédelem ügyében születik együttműködési megállapodás a NATO és Oroszország között, akkor lesz NATO-orosz csúcstalálkozó a májusi chicagói NATO-csúcsértekezlethez kapcsolódóan, de ilyen megállapodás hiányában nem lenne értelme NATO-orosz csúcsot rendezni.
Arra az újságírói felvetésre, hogy az elnökválasztási kampány során Vlagyimir Putyin kilátásba helyezte a tömeges rakétatelepítést Oroszország nyugati határai mentén, a NATO-főtitkár azt válaszolta: politikusként jól tudja, hogy a választási kampányok idején sok mindent lehet hallani, de ami számít, az a tényleges cselekvés.