„Az országaink közötti kötelék megbonthatatlan”

„Izrael szempontjából elfogadhatatlan, hogy egy olyan ország atomfegyverhez jusson, amely az elpusztításával fenyegetőzik.”

Obama amerikai kiállást ígért Netanjahunak Iránnal kapcsolatban
 Az Egyesült Államok mindig Izrael mögött fog állni, és a támogatása „sziklaszilárd”, de a diplomáciának még mindig van ideje arra, hogy eltérítse Iránt attól a szándékától, hogy nukleáris fegyverhez jusson – jelentette ki hétfőn Barack Obama elnök, amikor a Fehér Házban fogadta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt.

„Az országaink közötti kötelék megbonthatatlan” – hangoztatta Obama az Ovális Irodában a tárgyalások megkezdése előtt. Obama és Netanjahu több órás megbeszélésbe kezdett a közel-keleti helyzetről; az eszmecsere középpontjában az áll, hogy a két kormány miként reagáljon Teherán nukleáris szándékaira.
Obama elmondta, hogy mind ő, mind az izraeli miniszterelnök előnyben részesíti a diplomáciai eszközöket az iráni atomprogram által előidézett helyzet megoldásában, ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, hogy Irán nukleáris fegyver birtokába jusson és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok ennek megakadályozására minden opciót mérlegelni fog.
„Tudatában vagyunk bármilyen katonai akció árának, és biztosítani akarom mind az amerikaiakat, mind az izraelieket, hogy folyamatos és szoros konzultációt folytatunk” – mondta Obama.
Obama megismételte a legnagyobb Izrael-barát amerikai lobbiszervezet, az AIPAC washingtoni kongresszusán tett több kijelentését. Elismerte, hogy Izrael szempontjából elfogadhatatlan, hogy egy olyan ország atomfegyverhez jusson, amely az elpusztításával fenyegetőzik. Hangsúlyozta, hogy Washington határozottan ellenzi a nukleáris fegyverek elterjedését, és ha Irán ilyen birtokába jutna, az fegyverkezési versenyt váltana ki a világ egyik legkevésbé stabil régiójában. Amerika azt is meg fogja akadályozni, hogy az atomfegyver terroristák kezébe kerüljön.
Netanjahu hangsúlyozta, hogy Irán Amerikát a „nagy sátánnak” Izraelt pedig a „kis sátánnak” tekinti, és hogy a két ország egy oldalon áll.
„Számukra mi önök, önök pedig mi vagyunk. De tudja mit, elnök úr, úgy gondolom, hogy legalább ezen a ponton igazuk van. Mi önök vagyunk. Önök mi vagyunk. Együtt vagyunk” – mondta az izraeli kormányfő.
Ugyanakkor azt is kijelentette, hogy Izrael a „saját sorsa ura” kell maradjon és képesnek kell lennie megvédenie önmagát. Benjámin Netanjahu a Barack Obamával folytatott tárgyalásait követően, várhatóan az esti órákban mond beszédet az AIPAC fórumán.
Az iráni vezetés azt állítja, hogy az ország nukleáris létesítményei békés célokat szolgálnak, ugyanakkor az elzárkózása attól, hogy egyes objektumokba beengedje a nemzetközi ellenőröket, felerősítette azt a gyanút, hogy az atommal katonai szándékai lehetnek.