Izrael jól jár Putyinnal

Orosz elnökválasztás – Izraeli szakértő: Izrael jól jár Putyinnal

 Izrael jól jár a vasárnapi orosz elnökválasztás győztesével egy tekintélyes orosz politikai szakértő szerint, aki úgy véli, Vlagyimir Putyin számára mindig is fontos volt, hogy jó kapcsolatot ápoljon a zsidó állammal és az oroszországi zsidó közösséggel egyaránt.

Sztanyiszlav Belkovszkij, a moszkvai Nemzeti Stratégiai Intézet alapító-vezetője a Haaretz című baloldali izraeli napilapnak nyilatkozva így vélekedett: „Ha Putyin helyére más kerülne, ő is ugyanúgy jó viszonyt ápolna Izraelhez, mert mostanság a muszlim bevándorlás sokkal nagyobb gondot okoz Oroszországnak, mint az antiszemitizmus, és ez a jövőben még inkább így lesz; az iszlamofóbia erősödni fog, az antiszemitizmus pedig elkopik”.
A politikai elemző kitért a Szíriába irányuló orosz fegyvereladásokra, amelyek az utóbbi időben komoly feszültséget keltettek a két ország között. Mint mondta, ez nem a zsidó állam ellen irányuló lépés, hanem egyszerűen arról van szó, hogy az orosz fegyverek minősége úgy leromlott, hogy szinte alig van rájuk potenciális vevő. Belkovszkij szerint tulajdonképpen Szíria maradt az egyetlen vásárló, s ha már ez sem lenne, Putyin százezrekkel lenne kénytelen csökkenteni a hadiiparban dolgozók létszámát, ami felbolydulást okozna.
A szakértő beszélt Putyin Nyugattal való viszonyáról is, amellyel kapcsolatban megjegyezte: a nyugati országok mindig is igyekeztek jól kijönni vele, hiszen stabil uralma a nyugati vállalatok érdekeit szolgálja.

www.haaretz.com/news/international/top-russian-analyst-putin-is-good-for-israel-1.416618?localLinksEnabled=false