Nosztalgia és szavazás – helyszíni riport egy moszkvai választókörben

Orosz elnökválasztás: Nosztalgia és szavazás – helyszíni riport egy moszkvai választókörben
Nosztalgikus zene kíséretében és évtizedekkel ezelőtti körülmények közepette zajlott a szavazás az elnökválasztáson vasárnap egy Moszkva déli részén található szavazókörben.

Az MTI tudósítójának helyszíni tapasztalatai szerint aki nem kereste, az is könnyen odatalált a Novocserjomuskinszkaja metrómegálló közelében szavazókörnek kialakított középiskolához. A hruscsovi időszakot idéző lakótelepen vasárnap dél körül a szavazókat a hatvanas-hetvenes évek zenéje és idilli hangulat fogadta.
Egy negyven év körüli asszony, aki a dzsipjéről épp a havat takarította, egy kicsit zavarban volt, amikor a kérdésre válaszolt, elmegy-e szavazni. „Épp oda készülünk” – mondta.
Ebédidőben egyre többen igyekeztek a középiskolához: elsősorban az idősebb korosztály képviselői. Egy korosabb férfi két botra támaszkodva közelített a bejárati lépcsőhöz, ahol egy fiatal rendőr segítőkészen nyújtotta a kezét.
Rendfenntartókból az épület előtt és belül is volt elég: a bejáratnál az iskolai biztonsági őrség tagjai, a ruhatárnál rendőrök várakoztak, de a folyosóra is jutott az önkéntesekből.
A rendőrök néha benéztek a szavazóhelyiségbe, holott egy emberük folyamatosan bent tartózkodott. A fiatal rendőr a megfigyelők között, szemben az urnákkal ült. Kissé idegesnek látszott, de senkit nem tartóztatott fel. Az újságírók is szabadon bejuthattak a helyiségbe, és közlekedhettek az épületen belül. A választási bizottság elnöke, valamint a megfigyelők mind szívélyesen nyilatkoztak nekik.
Jelena Ponomarjova, a 2210-es szavazókör választási bizottsági elnöke az MTI-nek elmondta: „ilyen nagy érdeklődést nem tapasztaltam a decemberi parlamenti választáson. Az időseknek elvittük volna a szavazóurnát, de elhárították a felajánlást, mert mindenképpen el akartak jönni. Voltak persze olyanok, akik csak azért jelentek meg, hogy elmondják, szerintük mi nincs rendben, de általában véve nyugodt volt a helyzet”. 2500 szavazásra jogosultat vártak és fél tizenkettőkor azt jelenthette, hogy addig a jogosultak 12 százaléka jelent meg. Nagyon sokan szavaztak olyanok, akik nem ebben a körzetben laknak, de volt igazolásuk. Például az iskola munkatársai, vagy a választási bizottság tagjai – mondta Jelena Ponomarjova.
A 2210-es számú moszkvai választási bizottság vezetője megmutatta a webkamerákat, amelyek a szavazás tisztaságát voltak hivatottak biztosítani és dicsérte a megfigyelők felkészültségét, akik kilencen voltak a szavazókörben.
Az egyéni elnökjelöltet, Mihail Prohorovot képviselő idősebb férfi szerint visszaélés-gyanús volt az, hogy az idősekhez akaratuk ellenére ki akarták vinni az urnákat.
„Mihail Prohorovnak reális esélye van arra, hogy bekerüljön a második fordulóba” – mondta a férfi, aki a kerületben született, sokakat ismer és sokakkal beszélgetett. „Itt leszünk a szavazatszámlálás végéig, figyelünk, hogy ne lehessen csalni” – mondta fiatalabbik társa.
A helyiségben nem elfüggönyözött fülkékben, egyszerű pultokon töltötték ki a szavazólapokat a voksolók, az urnák pedig átlátszó műanyagból voltak.
Abban, hogy lesz második forduló az elnökválasztáson, a kommunista párt színeit képviselő megfigyelő, Nyina Morgunova is biztos volt. „Az emberek sokkal céltudatosabbak, jobban érdekeltek a szavazásban, mint a tavalyi parlamenti választáson voltak. Megoszlik a véleményük, elsőre egyik jelölt sem fogja megkapni az ötven százaléknál több szavazatot” – mondta. „Ebben az iskolában nem szokás csalni, itt nem kell ettől tartani”- tette hozzá a nyugdíjas rádiómérnök.
A szavazóhelyiségből kilépők közül többen szívesen nyilatkoztak az MTI-nek is: egy idősebb hölgy elpanaszolta, hogy a gondozása alatt lévő rokkant unokaöccsének nem szállítottak ki mozgó urnát, hiába kérték. Azt mondták nekik, hozzák be, de ezt nem tudták volna megoldani. Fia szerint régóta minden el volt döntve, nem számít a szavazatuk. Az idős asszony felháborodottan kérte, ki kellene deríteni végre, vajon hova tűnnek el ezek a szavazatok. „Putyiné lesznek? Nincs rá szükségünk”- mondta.
Egy negyvenes üzletasszony nem titkolta, hogy Vlagyimir Putyinra szavazott, mert érthető, kiismerhető jelölt, tudja, hova tart vele Oroszország. ” Ez az én önálló döntésem, felsőfokú végzettségem van, 1968-ban születtem, megéltem a kilencvenes éveket, a kommunistákat” – jelentette ki.
Egy ötven év körüli asszony röviden fogalmazott: Prohorovra szavazott, mert ő a legjobb a rosszak között.
A szavazás közép-európai idő szerint este hat órakor ér véget Oroszországban.