Moszkva helyreállítaná a diplomáciai kapcsolatokat Tbiliszivel

 Moszkva kezdeményezi a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását Tbiliszivel – jelentette be az orosz külügyi szóvivő pénteken.

Moszkva arra reagált, hogy Miheil Szaakasvili grúz elnök kedden bejelentette, Grúzia egyoldalúan megszünteti az orosz állampolgárokkal szembeni vízumkényszert.
Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő közölte, hogy Moszkva kész Tbiliszihez hasonlóan vízummentességet biztosítani a grúz állampolgároknak. Hangsúlyozta, hogy Oroszország mindig is érdekelt volt és marad az orosz és a grúz nép kapcsolatainak erősítésében.
Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy az érvényben lévő grúz törvények szerint akár börtönbüntetéssel is sújtható az az orosz állampolgár, aki a Grúziától elszakadt területeken, Dél-Oszétiában vagy Abháziában megfordul. Azt is sérelmezte, hogy – mint mondta – a grúz hatóságok a köztudatban ellenségnek állítják be Oroszországot.
„Mindig érdekeltek voltunk és maradunk az Oroszország és Grúzia népe közötti kapcsolatok megerősítésében. Készek vagyunk kölcsönös alapon bevezetni a vízummentes rendszert a grúziai állampolgárok számára. De ehhez arra van szükség, hogy a grúziai fél biztosítsa a megbízható jogi feltételeket, amelyek garantálnák a Grúziába látogató oroszok biztonságát” – áll Lukasevics közleményében, amelynek utolsó két rövid mondata szerint Moszkva javasolja a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását, és várja Tbiliszi válaszát.
Miheil Szaakasvili grúz elnök a tbiliszi parlamentben kedden elhangzott éves beszédében kijelentette: „minden orosz üzletembernek tudnia kell, hogy eljöhet Grúziába, és üzletet köthet. Egy ennek jobban megfelelő eljárásrendet teremtünk”.
A lépés a Moszkvával szembeni jóindulat ritka megnyilvánulása Grúzia részéről.
A két ország 2008-ban néhány napos háborút vívott egymással, majd Grúzia és Oroszország között megszakadt a diplomáciai viszony, miután Moszkva elismerte a 2008-as háború után Grúziából kivált Dél-Oszétiát, és ott katonai támaszpontot létesített.