A segélykonvoj Homsz városánál van, de belépésüket még nem engedélyezték.

A segélykonvoj a szíriai felkelők fellegvárának számító Homsz városánál van, de belépésüket még nem engedélyezték.

 
Késleltetik a Vöröskereszt bevonulását a szíriai hatóságok

(AFP)

– Késő délutánig nem vonult be a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága és a Szíriai Arab Vörös Félhold hét teherautóból álló konvoja Homsz szíriai város lázadó negyedébe, Bába-Amrba, amelyet előző nap elfoglalt a szíriai hadsereg – közölte a nemzetközi szervezet szóvivője. Száleh Dabbáke, aki az AFP-nek nyilatkozott, nem adott magyarázatot.

Helyszínen lévő önkéntesek szerint a katonák biztonsági okokra hivatkoztak, amikor késleltették a bejutást, mondván, hogy előbb meg kell tisztítani a szektort „azoktól az aknáktól és robbanószerkezetektől, amelyeket a lázadók hagytak ott, mielőtt távoztak volna”.

Korábban Genfben még arról számolt be egy ottani szóvivő, hogy a városhoz megérkeztek, és készülnek a bába-amri bevonulásra.

A nemzetközi vöröskereszt csütörtökön azt mondta, hogy a szíriai hatóságoktól kedvező jelzéseket kaptak, amikor kétnapos humanitárius fegyverszünetet kértek. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa, szintén csütörtökön, arra kérte a szíriai hatóságokat, hogy „biztosítsák a humanitárius személyzet szabad, teljes és azonnali hozzáférését a lakosság minden olyan részéhez, amelynek segítségre van szüksége”.