„Stratégiai világszövetséget” kötött a Peugeot és a General Motors

„Stratégiai világszövetséget” kötött a Peugeot és a General Motors
 Stratégiai világszövetséget kötött a francia PSA Peugeot Citroen a világ elsőszámú autógyártójával, az amerikai General Motors-szal – jelentették be több hétig tartó tárgyalások után szerdán Párizsban. A megállapodás értelmében a két cég ezentúl közösen gyárt alkatrészeket és racionalizálja eladásait.

A szerződés értelmében a General Motors 7 százalékos tulajdonrésszel a PSA második legjelentősebb részvényesévé vált, miután egymilliárd euróval megemelte a francia autógyár alaptőkéjét – olvasható a közös közleményben. A szövetség célja, hogy hozzájáruljon „mindkét partner rentabilitásához és növelje versenyképességüket Európában”.
A közös rakfelületű (alváz és futómű) gépkocsik 2016-tól kerülnek majd kereskedelmi forgalomba. A két autógyártó kis és közepes gépkocsikon fog együtt dolgozni, egy alacsony széndioxid-kibocsátású új rakfelület kifejlesztése előtt.
A PSA Peugeot Citroen és General Motors egyes rakfelületen, modulokon és alkatrészeken fog osztozni annak érdekében, hogy a szándioxid-kibocsátáshoz kapcsolódó és az új technológiai fejlesztésekhez köthető költségeket jelentős mértékben csökkenteni tudják, s ezzel hatékonyabbá váljanak – szögezte le a két vállalat. A két autógyártó szolgáltatásai és termékei eladásának racionalizáláshoz egy közös céget is létrehoz 125 milliárd dolláros értékben.
„A két cég ugyanakkor továbbra is független és versenyképes módon értékesíti a gépkocsikat” – írták.
A megállapodás nem rendelkezik külön a PSA vezetéséről, amelyet továbbra is a Peugeot család ellenőriz, az FFP holdingon keresztül.