Al-Kaida: csökkent az Egyesült Államok befolyása

Al-Kaida: csökkent az Egyesült Államok befolyása

Üdvözölte Ajman az-Zavahri, az al-Kaida terrorista csoport vezetője, hogy csökkent az Egyesült Államok befolyása a világra, és ezt a szélsőséges csoportok támadásainak tulajdonította egy szerdai üzenetében. 
 
A 24 pereces rádiós üzenetben, amelyet dzsihadista fórumok továbbítottak, „gratulált” híveinek, „mert az amerikai befolyás a világon gyorsan hátrál”. Szerinte ennek egyik jele az amerikai védelmi minisztérium költségvetésének csökkenése, amelyet Barack Obama elnök „maga jelentett be, hogy enyhítse (az intézkedésnek) az amerikai népre gyakorolt hatását”.

„Azok a válságok, amelyekkel az Egyesült Államok kénytelen volt szembenézni, amelyek arra kényszerítették (Washingtont), hogy csökkentse védelmi költségvetését, alapvetően annak a segítségnek köszönhetőek, amelyet Isten a mudzsáhidoknak nyújt” – hangoztatta az al-Kaida első embere.

A Pentagon február 13-án jövő évi költségvetésének 0,1 százalékos mérséklését jelentette be, míg a katonai akciókra szánt, az alapkiadásoktól külön kezelt összegek negyedükkel (115,1 milliárdról 88,5 milliárd dollárra) csökkennek, tekintettel az iraki katonai jelenlét megszűntére és az afganisztáni amerikai műveleti tevékenység tervezett visszafogására.

Zavahri szerint az amerikai csapatok kénytelenek voltak kivonulni Irakból, és rövidesen ugyanerre kényszerülnek Afganisztánból, minthogy „el kell ismerniük a vereségüket” ebben a két országban.

MTI/atv.hu/ bpi.hu