KSH: januárban kismértékben emelkedtek az ipari termelői árak

 Az ipari termelői árak 2012 januárjában a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként 0,3 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Ezen belül jelentősebb mértékben nőttek a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, valamint a gyógyszergyártás ágazat árai.
A járműgyártásban és az energiaszektorban az árak csökkentek az előző év decemberéhez képest.
A feldolgozóipari ágazatok januári belföldi értékesítési árai decemberhez viszonyítva összességében 1,2 százalékkal nőttek. Ezen belül a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás árai 3,5, az élelmiszeriparé 1,4 százalékkal, a vegyi anyag, termék gyártásáé 1,1 százalékkal emelkedtek.
Árcsökkenést tapasztalt a KSH a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (3,2 százalék), és a járműgyártásban (2,2 százalék).
A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 0,2 és 1 százalék között alakult.
Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágban az árak januárban az előző havihoz képest 0,3 százalékkal nőttek.
A KSH tájékoztatása szerint a 2011. azonos időszakival összehasonlítva a feldolgozóipari ágazatok januári belföldi értékesítését 8,7 százalékos áremelkedés jellemezte; ezen belül a legnagyobb mértékűt a kokszgyártásban, kőolaj-feldolgozásban (32,1 százalék), a vegyi anyag, termék gyártásában (8,8 százalék, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (8,2 százalék) mértek.
Alacsonyabbak lettek az árak 2011. januárhoz viszonyítva az egyéb feldolgozóipar és javításban (5,0 százalék), a gyógyszergyártásban (2,0 százalék), illetve a textil- és bőriparban (1,9 százalék). A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 3,4 és 7,0 százalék között alakult. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 6,3 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest.
A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2012. januárban az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 1,0, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban átlagosan 0,8 százalékkal magasabb árakat mértek. A beruházási javakat gyártó ágazatok árai 1,3 százalékkal csökkentek, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai 1,4 százalékkal nőttek. 2011 azonos hónapjához képest az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 9,7, a beruházási javakat előállító ágazatokban 2,4, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 4,0 százalékkal emelkedtek az árak.
Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2012. januárban az előző havihoz képest nem változtak, a 2011. januárinál 7,8 százalékkal magasabbak voltak.
A forint egy hónap alatt az euróhoz mérten 1,0, az amerikai dollárhoz képest 3,1 százalékkal gyengült; a 2011 januárjában jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz viszonyítva 11,6, a dollárhoz mérten 15,4 százalékkal gyengült.
Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2012. januári alakulásáról szóló Eurostat-sajtóközlemény 2012. március 2-án jelenik meg – közölte a KSH.