A legesélyesebb Vlagyimir Putyin kormányfő

Már a vasárnapi orosz elnökválasztás előtt, március 3-áig leadhatják voksukat a tundrán élő rénszarvaspásztorok és a szavazás idején már távoli vizeken hajózó tengerészek.

 

Helikopterekkel és elektromos szánokkal jutnak el a választási bizottság tagjai a távoli tundrákon élő rénszarvaspásztorokhoz – mint erről a Rosszija 24 hírtelevízió is beszámolt. Több száz kilométert repült a szavazóbiztossal a fedélzetén az északi Magadan régióban az a helikopter is, amelynek nyolc rénszarvaspásztort kellett felkutatnia.

A pásztorok szívesen fogadták a ritka vendégeket, és ha már volt kihez szólniuk, azt is elpanaszolták, hogy kevés a fizetésük, társaik elhagyják a szakmát. A körülmények viszont egyre nehezebbek, mert a szervezett vadászatok megszűnése miatt a farkasok jócskán elszaporodtak a vidéken.

Harminchét olyan régió van Oroszországban, amely az éghajlati vagy a terepviszonyok miatt nehezen megközelíthető. Éppen ezért a központi választási bizottság szervezésében február 17-én elkezdték az előrehozott szavazás lebonyolítását, és azt ígérték, hogy március elsejére minden távoli vízen hajózó tengerész is leadhatja voksát.

Nem titok, hogy az ország lakosságának egy százalékát jelentő 150 ezer szavazó voksolásának megszervezése és lebonyolítása meglehetősen drága. A tavalyi parlamenti választás egy főre számítva 577 rubelbe (több mint 4000 forint) került, de a szahalini vagy a Bajkálon túli területekre eljuttatni a szavazóbiztosokat és a szükséges eszközöket, papírokat akár 4000 rubelt (28 ezer forintot) is kitehet. Ráadásul a biztosok zömmel nők, akik többnyire áldatlan körülmények között teszik meg az utat, hosszú órákat repülve.

Nemcsak Oroszországon belül, hanem külföldön is megkezdődött az előrehozott szavazás. Ötvennyolc országban 80 ezer orosz állampolgár nyilváníthat vélemény abban, ki legyen 2012-től az új orosz elnök.

A közvélemény-kutatások adatai és a szakértők egyöntetű véleménye szerint erre a legesélyesebb Vlagyimir Putyin kormányfő, aki 2000 és 2004 után ismét az államfői székbe készül, immár hat évre.