Észak-Korea segélyért felfüggeszti az atomprogramját

USA: Észak-Korea segélyért felfüggeszti az atomprogramját

Amerikai közlés szerint Észak-Korea hajlandó felfüggeszteni urándúsító tevékenységét, nukleáris moratóriumot hirdet és hosszú hatótávolságú rakétáinak kipróbálását is szünetelteti. Az amerikai segélyek ezután a jelek szerint hamarosan indulhatnak az ázsiai országba.
Victoria Nuland, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője szerdán bejelentette: Phenjan abba is belement, hogy az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének (NAÜ) megfigyelői ellenőrizzék az urándúsítási moratóriumot és hogy megerősíthessék: valóban működésképtelenné tették a jongbjoni nukleáris erőművet.

Közölte továbbá, hogy az Egyesült Államok hajlandó élelmiszer-segélyt juttatni Észak-Koreának. A javasolt, 240 ezer tonnányi segélyszállítmány összetételéről a két fél a későbbiekben egyeztet.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdai képviselőházi meghallgatásán kijelentette: az észak-koreai nukleáris moratórium „az első szerény lépés a jó irányba”, de az Egyesült Államoknak továbbra is maradtak „mély aggályai”. Hangsúlyozta, hogy Washington figyelemmel fogja kísérni a phenjani fejleményeket és „a tetteik alapján fogja megítélni Észak-Korea új vezetőit”.

A bejelentés, amely alig két hónappal Észak-Korea korábbi vezetője, Kim Dzsong Il halála után hangzott el, azt jelzi, hogy Phenjan elfogadta a „leszerelést a segélyezésért” programmal kapcsolatos amerikai előfeltételeket. Észak-Korea 2009-ben egyoldalúan kivonult a programról folytatott tárgyalásokról.

A NAÜ „fontos lépésnek” minősítette a bejelentést, s jelezte, hogy kész visszatérni az országba. A dél-koreai reagálás szerint „létrejött annak az alapja, hogy előre lehessen haladni az észak-koreai nukleáris kérdés megoldása érdekében. Japán pedig „problémamentes végrehajtást” kívánt a megállapodáshoz.

A washingtoni bejelentéssel egy időben Phenjanban hasonló közleményt hoztak nyilvánosságra, amely megfogalmazásában valamelyest különbözött az amerikaitól. Egy meg nem nevezett észak-koreai szóvivő a hivatalos hírügynökségnek bejelentette, hogy országának kormánya „az amerikai-észak-koreai tárgyalás pozitív légkörének fenntartása érdekében” egyezett bele a moratóriumokba és az ENSZ-ellenőrök bebocsátásába.

A fordulat egy héttel azt követően következett be, hogy a múlt héten Pekingben tárgyaltak egymással az Egyesült Államok és Észak-Korea képviselői. Ez volt az első diplomáciai kapcsolatfelvétel azóta, hogy Kim Dzsong Il december 17-én elhunyt.

A néhai észak-koreai vezető halála előtt a két ország képviselői már közel jártak a megállapodáshoz, amelynek értelmében Észak-Koreának vissza kell térnie a három évvel ezelőtt megszakadt hathatalmi tárgyalásokhoz.

Victoria Nuland megerősítette, hogy az Egyesült Államoknak nincs ellenséges szándéka Észak-Koreával szemben, és kész további lépéseket tenni a kétoldalú kapcsolatok javítása érdekében a szuverenitás és az egyenlőség kölcsönös tiszteletben tartásának szellemében.

MTI / atv.hu