USA és az unió is léphet ?!

Szíria: katonai akciót sürget az ellenzék, az USA és az unió is léphet

Az ellenzék szerint a szíriai kormányerők a török határ közelében fiatal férfiak csoportját „mészárolták le”. Az Egyesült Államok ezt követően arra tett utalást, hogy megkezdheti a szíriai ellenzék felfegyverzését. Ezzel párhuzamosan az unió újabb szankciókról dönthet hamarosan, míg a szíriai ellenzék „védelmi övezeteket” és katonai beavatkozást sürget. 
 
Basár el-Asszadhoz hű katonai csapatok fogtak el és mészároltak le mintegy 27 fiatal férfit a szíriai-török határ közelében fekvő falvakban – tudta meg a Reuters hírügynökség szerdán szíriai ellenzéki forrásokból. Az Idita, Iblin és Balshon településeken élő civileket otthonaikban, illetve az utcán végezték ki – többnyire fej- és mellbelövéssel – közölte az Emberi Jogok Szíriai Hálózata (SNHR). A szervezet közleményében írta: „katonai erők vették üldözőbe a civileket ezeken a településeken, letartóztatták és habozás nélkül meggyilkolták őket. A fiatal férfiakra összpontosítottak, és akinek nem sikerült elszöknie, azt megölték.” Az emberi jogi szervezet közleményében aláhúzta: a „felelősség a hadsereg főparancsnokát, Basár el-Asszadot terheli.”

A YouTube internetes videómegosztóra helyi aktivisták olyan videókat töltöttek fel, amelyeken fiatal férfiak holttesteit látni – az ellenzék szerint a felvételek Idlibben készültek.

A kormányzati akcióval párhuzamosan az Egyesült Államok utalást tett rá, hogy kész felfegyverezni a szíriai ellenzéket – Washington közölte, amennyiben lehetetlen politikai eszközökkel megoldani a válságot, más lehetőségek után néznek. A Fehér Ház, valamint a State Department (Külügyminisztérium) által tett utalások amerikai fordulatra utalnak, ugyanis az Egyesült Államok eddig ragaszkodott ahhoz, hogy nem fegyverzi fel az ellenzéket és nem beszélt az úgynevezett „b-lehetőségekről”.

A Fehér Ház szóvivője, Jay Carney közölte: „továbbra is hiszünk abban, hogy politikai megoldásra lenne szükség Szíriában”. Hozzátette: „nem szeretnénk olyan lépéseket tenni, ami még tovább militarizálná Szíriát, ezzel ugyanis veszélyes útra kerülhet az ország. Nem zárunk azonban ki további intézkedéseket.”

A Reuters kérdésére, miszerint változtatott-e az Egyesült Államok a szíriai lázadókkal szembeni politikáján, Victoria Nuland, a State Department szóvivője azt felelte: „Washington nem szeretné, ha az erőszak növekedne, és azon fáradozik, hogy politikai eszközökkel állítsák meg a vérfürdőt”. Hozzátette azonban, hogy amennyiben Asszad nem hajlik meg a nyomás előtt, az Egyesült Államok további intézkedéseket léptethet életbe. Arra azonban már nem tért ki, hogy mik lehetnek ezek a további lépések.

Az ellenzék szerint kedden legalább hatvan ember vesztette életét Asszad csapatainak a támadása következtében, amelyek nem csak a falvakon ütöttek rajta, de folytatták Homsz bombázását is. A Vöröskereszt fegyverszünetre szólított fel, hogy elláthassák a sebesülteket.

Közben a Reuters arról is ír, hogy két nyugati újságíró halt meg Homszban, amikor találat érte a házat, amiben tartózkodtak- közölték ellenzéki források.

Az unió is léphet

Újabb szankciókat hoz várhatóan az Európai Unió Szíria ellen a tagországok külügyminisztereinek jövő heti találkozóján – szivárgott ki diplomáciai forrásból az ülést előkészítő brüsszeli fórumokról szerdán.

A tervek szerint hétfőn jóváhagyandó intézkedések közt szerepel a szíriai központi bank Európában elérhető vagyonelemeinek befagyasztása, valamint uniós importtilalom kimondása a szíriai eredetű nemesfémekre. Ám korábbi tervekkel ellentétben egyelőre nem vetnek ki tilalmat a foszfátra, ami súlyos anyagi érvágást jelenthetett volna az országnak.

A saját belső ellenzékével szemben erőszakkal fellépő damaszkuszi rezsim támogatása miatt tovább bővítik a beutazási tilalommal és európai javak zárolásával sújtott személyek listáját is. Berepülési tilalmat rendelnek el a szíriai teherszállító repülőgépek számára is.

Katonai beavatkozást sürget az ellenzék

„Védelmi övezetek” kialakítását sürgette szerdán a szíriai ellenzék legfőbb szervezete, a Szíriai Nemzeti Tanács (SzNT). A Párizsban működő testület szerint csak elképzelhető, hogy csak katonai beavatkozással lehet véget vetni a vérrontásnak.

A szíriai helyzetnek szentelt pénteki tuniszi nemzetközi konferencián az SzNT arra fogja kérni a nemzetközi közösséget, hogy a „szíriai nép megvédése érdekében” a „határzónákban alakítsanak ki védelmi övezeteket a menekültek védelmére”. „Amennyiben lehetséges, ezeknek az övezeteknek az ENSZ védelme alatt kell állniuk” – olvasható az ellenzéki közleményben. Basma Kodmani szóvivő szerint Homszban Libanon felől, Idlibben Törökország felől, Deraa városában pedig Jordánia felől lehetne segíteni. „A humanitárius folyosókat garantálni lehetne, amennyibe Oroszország vállalja, hogy kényszeríti a (szíriai) rezsimet arra, hogy tartsa tiszteletben a konvojok biztonságos áthaladását” – hangsúlyozta a SzNT.

atv.hu / Reuters