Kína és Oroszország vétójukkal ?!

Damaszkuszba érkezett kétnapos hivatalos látogatásra péntek este Csaj Csün kínai külügyminiszter-helyettes, a kínai kormány szíriai különmegbízottja, aki szíriai kollégájával, Fejszál Mekdaddal a két ország együttműködésének erősítéséről tárgyalt a válság ügyében – jelentette a SANA hivatalos szíriai állami hírügynökség.„Kölcsönösen tájékoztattuk egymást arról, hogy hogyan látjuk együttműködésünk erősítésének módozatait a jelenlegi bonyolult szíriai helyzetben” – jelentette ki Csaj Csün a találkozó után adott nyilatkozatában.

„Az összes érintett félnek és a nemzetközi közösségnek is tiszteletben kell tartania Szíria szuverenitását, egységét, függetlenségét és területi integritását” – hangsúlyozta. „Kína reméli, hogy Szíriában előrelépés történik a nemzeti párbeszéd és a reformok terén” – tette hozzá.

Mielőtt elindult volna Damaszkuszba, Csaj csütörtökön megerősítette: Peking nem járul hozzá egy fegyveres beavatkozáshoz Szíriában, sem pedig erőszakos „rezsimváltáshoz”, és támogatja az új alkotmányról szóló népszavazást.

Február 4-én Kína és Oroszország vétójukkal megakadályozták az ENSZ Biztonsági Tanácsában a szíriai rezsimet elítélő határozat elfogadását. Peking nem lát garanciát arra, hogy egy elítélő ENSZ-határozat esetén Damaszkusz nem követi Tripoli példáját. Kína lényegében megbánta, hogy a világszervezetben korábban olyan beavatkozást tett lehetővé, amely Líbiában végül – NATO-támogatással – polgárháborús helyzetet idézett elő, és erőszakos hatalomváltáshoz vezetett.