Amerika drónok repülnek be Szíriába

Az NBC amerikai hírtelevízió pénteken adott hírt arról, hogy pilóta nélküli kémrepülőgépek „egész sora” figyeli a hadsereg ellenzékiek és civilek elleni támadásait.

Az NBC szerint a drónok a szíriai hadsereg és a kormány közötti kommunikációt is rögzítik. A légi megfigyelés azonban nem jelent előkészületet egy amerikai beavatkozásra Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen – hangsúlyozta az amerikai hírtelevízió jelentése.

Szombaton Szíriában folytatódott az ellenzék központja, Homsz ellen két hete indított offenzíva, de az Aszad-rezsim leszámolásra törekszik a fővárosban, Damaszkuszban és Aleppóban is az ellenzékkel, illetve a dezertőr katonákból álló Szabad Szíriai Hadsereg egységeivel. Damaszkusz és Aleppo a 2011 márciusában kezdődött felkelés első hónapjaiban nyugodt volt, csak az elmúlt hetekben erősödtek fel ott is a tiltakozó akciók és a harcok. A kormányerők pénteken országszerte 68 embert öltek meg, közülük 16-an Homszban estek áldozatául az erőszaknak.

Damaszkuszban állítólag pénteken tartották az egyik legnagyobb ellenzéki tüntetést: Mazzé (Mezze) városrészben az ima után több ezer ember vonult az utcákra, hogy Aszad lemondását követelje. Ellenzéki aktivisták szerint a katonák estig legkevesebb négy tüntetővel végeztek, a halálos áldozatok között van egy 13 éves és egy 11 éves gyermek is. Sérültekről nem érkezett jelentés. Szíriában a hatóságok korlátozzák a külföldi újságírók és hírügynökségek munkáját. A rezsim annak ellenére az erőszak nyelvén beszél az ellenzékkel, hogy Csaj Csün kínai külgyminiszter-helyettes, aki ma tárgyal Damaszkuszban Aszaddal, minden érintett felet nyugalomra szólított fel.

A Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Csoport (OSDH) szerint a biztonsági erők a damaszkuszi áldozatok szombati temetésére összegyűlt több ezer gyászolóra is rálőttek, és könnygázt is bevetettek szétoszlatásukra. Ennek a beavatkozásnak több sebesültje van.

Országszerte zajlanak a harcok: a kormányerők Deraában, a forradalom bölcsőjében is rálőttek a demonstrálókra, a török határ mentén fekvő Idlibet pedig páncélosok vették körül.

Az ellenzék eközben felszólította a fővárosban élőket, hogy vasárnap tartsák meg az Aszad-rezsimmel szembeni „engedetlenség napját”. „A mártírok vére engedetlenségre szólít benneteket” – írták szombaton The Syrian Revolution 2011 című Facebook-oldalukon ellenzéki aktivisták. Damaszkuszban pénteken az ellenzék szerint számos városnegyedben összesen 49 tüntetés zajlott le. A főváros lakói a legutóbbi időkig inkább az Aszad melletti tüntetésekhez voltak szokva.

NOL/MTI/BPI