A párizsi fellebbviteli bíróság jóváhagyta Le Pen büntetését

Jóváhagyta csütörtökön a párizsi fellebbviteli bíróság a Jean-Marie Le Pen ellen 2008-ban hozott három hónapos felfüggesztett szabadságvesztésről és 10 ezer eurós pénzbüntetésről szóló büntető bírósági ítéletet.

A francia szélsőjobboldali politikus egy 2005-ben megjelent interjúban azt állította, hogy a német megszállás „nem volt különösebben embertelen” Franciaországban. A bíróság ezért négy évvel ezelőtt Le Pent bűnrészesnek mondta ki emberiség elleni bűntettek megkérdőjelezésében. Ezt most megerősítette a fellebbviteli bíróság.
Sem a Nemzeti Front alapítója, sem ügyvédje nem jelent meg az ítélethirdetésen.
A 83 éves szélsőjobboldali politikust rasszista kijelentéseiért már többször elítélték. Az ominózus interjú megjelenésekor, 2005 januárjában különféle politikai pártok és szervezetek egységesen elítélték Le Pen kijelentéseit. Ő akkoriban „üldözés” áldozatának mondta magát, és kijelentette, hogy „teljesen ártatlan”.
A Rivarol című szélsőjobboldali magazinnak nyilatkozva a politikus többek között azt állította, hogy „legalábbis Franciaországban a német megszállás nem volt különösebben embertelen, még ha előfordultak is túlkapások, ez elkerülhetetlen volt egy 550 ezer négyzetkilométeres országban”.
Jean-Marie Le Pen többször is jelöltette magát elnöknek Franciaországban, s 2002-ben bejutott a második fordulóba, ahol Jacques Chirac konzervatív jelölttől hatalmas vereséget szenvedett. Azóta az általa alapított párt vezetését átadta lányának, Marine Le Pennek, de továbbra is európai parlamenti képviselő.