Lázár: Átalakulóban vannak az európai viszonyok

A Fidesz elnöksége úgy döntött, hogy ötpárti tárgyalást kezdeményez a hátralévő kétharmados törvények közül a legérzékenyebb kérdésekben; ilyen a választási eljárási törvény, illetve a pártfinanszírozás – nyilatkozta Lázár János a Népszabadságnak adott hétfői interjújában. A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt: az oktatási államtitkárság nem biztos, hogy jól mérte fel a magyar valóságot a felsőoktatási keretszámok meghatározásakor.A napilap hétfői számában megjelent interjúban Lázár János azt mondta, hogy az ötpárti tárgyalásokat júniusig megpróbálják majd lezárni. A felsőoktatási keretszámok kapcsán Lázár János közölte, azt valószínűsíti, hogy Magyarországon a társadalmi csoportok nagy része előtt bezárul a jogászképzés lehetősége, és társadalmi értelemben zárt, homogén jogász-közgazdász társadalom alakul ki. „Ami azt jelenti, hogy egy falusi szegény gyerekből lehet, hogy lesz mérnök vagy pedagógus, de jogász nem. Az  is probléma, hogy ha középosztálybeli családok, amelyek fizetésre kényszerülnek, nem azt nézik, melyik magyarországi egyetemre menjen a gyerekük, hanem azt, hogy melyik külföldire. Ezzel sokat veszíthetünk”.
Azzal kapcsolatban, hogy a hírek szerint a keretszámokat a miniszterelnök iránymutatása alapján határozták meg, Lázár János azt mondta: „az államtitkárság nem biztos, hogy jól mérte fel a magyar valóságot, de a kormánydöntés megszületett. A kételyeimet meg fogom osztani az államtitkár asszonnyal is, mert sok képviselőtársam hasonló aggályokat oszt” – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy az európai stabilitási paktum magyar támogatása az ára, hogy az EU zöld jelzést adjon az érdemi IMF-tárgyalások elkezdésének, Lázár János úgy válaszolt: „nem tudok róla, de ha így lenne, az azt mutatná, hogy Orbán Viktor remekül tárgyalt.” Bővítette az ország mozgásterét, szemben azzal a korábbi gyakorlattal, amit a „bólogató Lacik, Ferik, Gordonok” képviseltek. Ők maguk akartak megfelelni, maguk akartak jó fiúk lenni, odabújni egy „simogatásért” a „nagyokhoz”. A politikus szerint az európai viszonyok átalakulóban vannak, a németek szava sokkal több egy szavazatnál, arra mindenki odafigyel. A német politika világossá tette, hogy számára a stabilitási paktum kardinális kérdés. Lázár János azt is közölte: „remélem világossá tudjuk tenni a CDU és a CSU számára: Magyarország új szövetséget szeretne kötni Németországgal. El kell oszlatnunk a demokratikus félelmeket és kételyeket német barátainkban, és meg kell nyernünk őket Magyarország újjáépítésének.”

Azzal kapcsolatban, hogy a miniszterelnök Brüsszelben azt mondta: a konszolidáció időszaka következik, Lázár János közölte: ez az ország külső és belső helyzetének megszilárdítását jelenti. Ez olyan, mint amilyen az 1920-as években volt Bethlen István konszolidációs programja. A külső megszilárdítás azt jelenti, hogy az elmúlt időszakhoz képest kevesebb konfliktussal, és több megegyezéssel járó nemzetközi szerepre törekszünk. Brüsszelben, Berlinben, Párizsban és a határon túli magyarok érdekében a szomszédainkkal – mondta a politikus az interjúban.