Kiállításon az első magyar műhold ikerpéldánya

Az első magyar műhold, a Masat-1 ikerpéldányát is megtekinthetik az érdeklődők február 14-től a Kreatív Magyarország – Mérnöki Tudás – múlt, jelen, jövő című kiállításon a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

A február 20-ig látogatható tárlaton a látogatók játszhatnak szimulációs játékot a HaXSon egyik informatikai elemén, megtekinthetik a Masat1-et, a hazai fejlesztésű műholdat és próbára tehetik a NASA holdjárójához készített magyar intelligens robotot. Az érdeklődők láthatnak egyebek mellett magyar hídmaketteket és megtekinthetik a Galamb József tervezte híres Ford T-Modell egyik megmaradt példányát is. Az interaktív kiállításon a diákokat a Műszaki Egyetem hallgatói kalauzolják a magyar mérnöki tudás izgalmas útvesztőjében – közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég hétfőn az MTI-vel.
A Masat-1 az egyetem villamoskari tanszéke, valamint űrkutató csoportja hallgatóinak, doktoranduszainak és oktatóinak több mint négyéves munkájával született. Az űreszköz – amelynek neve a magyar és a satellite szavakból származik – a CubeSat szabvány szerint készült 10x10x10 centiméteres kocka alakú műhold, amely legfeljebb 1 kilogramm tömegű lehet.