7500.áldozata van a szíriai kormányellenes felkeléseknek

Homsz – Heves ágyútűz alá vette hétfő reggel a szíriai hadsereg Homsz városát, a rendszerellenes tüntetések központját, s áldozatai is vannak a támadásnak – közölték ellenzéki csoportok, sürgetve a nemzetközi közösséget, hogy vessen véget a mészárlásnak.

Arab  hir tévék helyszíni közvetítésein látható, hogy sűrű füstoszlopok gomolyognak a város felett, ágyúdörej hallatszik, miközben a minaretekből reggeli imára hívják a hívőket. A Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) nevű szervezet szerint a tüzérség Baba Amro és Incsat városnegyedeket is támadja, sok áldozatot okozva, s vannak halottak és sebesültek egyaránt. A szervezet szerint a felkelés kezdete, tavaly március óta ez a leghevesebb támadás Baba Amro városnegyed ellen.
Szíriában közel tizenegy hónapja tart a kormányellenes felkelés

Szíriában közel tizenegy hónapja tart a kormányellenes felkelés

 

Az Emberi Jogokat Figyelő Csoport (OSDH) nevű, londoni székhelyű jogvédő szervezet szerint a Homsz elleni hétfői támadásnak legalább egy tucat áldozata és sok sebesültje van. A Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) nevű ellenzéki mozgalom szerint a szíriai rezsim azért vezényelt harckocsikat és katonákat a város köré, mert „nagyobb támadásra”  készül. Az SZNT ezért felszólította a nemzetközi közösséget és szervezeteket, illetve a sajtó képviselőit, hogy gyorsan cselekedjenek, s akadályozzanak egy újabb mészárlást az ostromlott városban.

Szombatra virradóra több mint 375 polgári lakos vesztette életét a Homsz városa elleni ostromban. Ez a közel tizenegy hónapja tartó, legalább 7500 áldozatot követelő kormányellenes felkelés eddigi legvéresebb epizódja volt. Ennek ellenére Oroszország és Kína szombaton immár másodszor vétózta meg az ENSZ Biztonsági Tanács Szíriát elítélő határozati javaslatát.