A kormányszóvivő elnézést kér a bírói egyesülettől

Giró-Szász András kormányszóvivő elnézést kér az érintettektől, mert állításával ellentétben a bírákra vonatkozó nyugdíjazási szabályok megváltoztatása nem a Magyar Bírói Egyesület (Mabie) kezdeményezésére került az alaptörvénybe.  

A kormányszóvivői iroda szerdán közleménybe ezt annak kapcsán közölte, hogy az egyesület visszautasította és nyilatkozata visszavonására kérte Giró-Szász Andrást, aki az ATV Egyenes beszéd című műsorban kedden este azt állította, hogy a szervezet kezdeményezte a bírói nyugdíjkorhatár leszállítására vonatkozó rendelkezések meghozatalát.
A kormányszóvivői iroda közleménye szerint a műsorban a kormányszóvivő által megemlített, és a Magyar Bírói Egyesület közleményében kifogásolt kérdés – a bírákra vonatkozó nyugdíjazási szabályok megváltoztatása – nem a Magyar Bírói Egyesület kezdeményezésére került a normaszövegbe. „A történtekért a kormányszóvivő minden érintettől elnézést kér” – olvasható.
A közleményben utalnak arra, hogy az igazságügyi rendszer átalakításakor a kormány széles körű egyeztetéseket folytatott, bevonva a közös gondolkodásba több szakmai szereplőt, így a Magyar Bírói Egyesületet is.
Hozzátették: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és az egyesület közötti folyamatos szakmai konzultációk eredményeként stratégiai megállapodás született, amelynek következtében a törvényekbe a Magyar Bírói Egyesület több javaslatát is beépítették.
A szervezet maga is úgy nyilatkozott, hogy ugyan a törvényhozó nem minden tekintetben vette át az egyesület javaslatait, az elfogadott igazságszolgáltatási törvények a jogállamiság kritériumainak megfelelnek – fogalmaznak a közleményben.