HolokausztEmlékközpont | Élet Menete Alapítvány

HolokausztEmlékközpont | Élet Menete Alapítvány

vagonkiallitas.jpg

Elhurcolt életek

Megemlékezés az ENSZ Holokauszt Emléknapján 

A Holokauszt Emlékközpont és az Élet Menete Alapítvány az auschwitz–birkenaui haláltábor felszabadulásának 67. évfordulóján, január 27-én közös megemlékezést rendezett a Páva utcai intézményben. A megemlékezésen beszédet mondott Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete, dr. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, prof. dr. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója és Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke. Az évfordulón megnyíló, Elhurcolt életek című kiállítás egy korhű vasúti szerelvényben mutatja be közel 450 ezer magyar állampolgár utolsó útját a megsemmisítő táborokba. A megemlékezésen zenei és irodalmi összeállítás hangzott el.  Sonja Wintersberger, az ENSZ Bécsi Információs Központjának igazgatója olvasta fel az ENSZ emléknapi felhívását, Ban Ki Mun ENSZ főtitkár üzenetét.

A megjelenteket Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke köszöntötte. Emlékbeszédet mondott őexc. Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete, a kormány képviseletében dr. Rétvári Bence, a KIM parlamenti államtitkára.
Prof. dr. Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója beszédében elmondta: „Nem véletlen, hogy a vagon a náci korszak egyik jelképe lett, mivel az embertelenség, a megalázottság, a halál szimbóluma. És azoké az embereké, akik mindezt kitalálták, megszervezték és bevégezték. De azt is tudjuk, hogy a második világháborút követően a földkerekségen szinte egyetlen napig sem volt béke, fegyvernyugvás! Továbbra is voltak vagonok; igaziak és jelképesek.”

Sonja Wintersberger, az Bécsi Információs Központjának igazgatója szervezete felhívását olvasta fel. „Másfél millió zsidó gyermek áldozata volt a Holokausztnak, ezért az idei emléknapot az ENSZ a gyermekeknek ajánlja. Soha sem fogjuk megtudni, hogy mi mindent tehettek volna világunkért ezek a gyerekek. Az Egyesült Nemzetek Szervezete ezért folytatja a Holokauszt örök érvényű tanulságának tanítását, s törekszik arra, hogy előmozdítsa a gyermekek jogainak és igényeinek érvényesülését – mindennap és mindenhol.”

Az Élet Menete Alapítvány – Gordon Gábor elnök szavait idézve –  az Elhurcolt életek című kiállítással nem csupán emléket kíván állítani a közel félmillió magyar embernek, akiket ehhez hasonló vasúti kocsikban erőszakkal szállítottak el hazájukból. Céljuk, hogy a vagonba lépő látogatók- különösen az iskolások- megértsék, hogyan és miért történhetett meg a magyar zsidóság kirekesztése majd fizikai eltávolítása, és tanuljanak az akkor elkövetett végzetes hibákból.
A marhavagonba installált tárlatot szemlélő látogató szembesül a mindössze néhány hét alatt lezajló országos méretű akció történetével. A térképre nézve megtalálhatja saját lakóhelyét, így az országos út minden majdani „állomásán” helytörténeti vonatkozásokat is bemutat. Az installációkhoz a kiállítást készítő, Hédi Fanni, Laszák Ildikó és Klacsmann Borbála az Élet Menete Alapítvány önkéntesei oktatási anyagot is készítettek.

A megemlékezésen zenei és irodalmi összeállítást hangzott el neves magyar előadók Kézdy György színművész és Gerendás Péter előadóművész tolmácsolásában. Az Áldozatok Emlékfalánál  Forgács János túlélő, volt auschwitzi fogoly és Vadász Éva az Élet Menete Alapítvány önkénteseinek vezetője gyújtotta meg az emlékezés gyertyáját, majd Tota Péter Joel rabbi imát mondott az áldozatok emlékére. Az eseményt követően a látogatók tárlatvezetésen vehettek
részt az Emlékközpont kiállításain.

A megemlékezést élő online közvetítésen követhették az érdeklődők a Holokauszt Emlékközpont honlapján.

Sajtófotók letölthetők a www.hdke.hu/sajtoszoba/letoltesek oldalról.

Az emléknap szervezője: az Élet Menete Alapítvány

Az emléknap házigazdája: a Holokauszt Emlékközpont

A kiállítás létrejöttét, a vagon utaztatását támogatta:

a MÁV Zrt.,
az ideiglenes vasúti síneket építő MÁV FKG, a MÁV Zrt. leányvállalata
a Tűzoltóság,
a Rendőrség,
az OVIT (Országos Villamos távvezeték Zrt),
a Vasúttörténeti Park,
a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont,
a MAZSIHISZ,
és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A kiállítást az érdeklődők 2012.  február 25-ig tekinthetik meg az Emlékközpont előtt!

Budapest, 2012. január 27.