Az interneten pofozhatják fel Sarkozyt a dühös törökök

A politikusok mellett a török internetes közösség sem hagyta válasz nélkül a francia parlament e héten hozott döntését az örmény népirtás tagadásának tiltásáról: a feszültségek levezetésére létrehoztak egy flashjátékot, amelyben a játékosok hatalmas pofonokat osztogathatnak a párizsi Eiffel-torony előtt pózoló Nicolas Sarkozy francia államfőnek.

Mielőtt az ember nekilátna a pofozkodásnak, a képernyőn – hét választható nyelven, de franciául nem – egy harci kedvet ébresztő felirat jelenik meg – „Sarkozy ugye szerinted is megérdemel egy nagy pofont?” -, illetve egy rövid összefoglaló olvasható az „úgynevezett örmény népirtás” tagadását megtiltó és szigorúan büntető francia törvényről.
Törökország álláspontja szerint az örmények 1915 és 1923 között, az Oszmán Birodalom idején történt lemészárlása nem meríti ki a népirtás fogalmát. A törvénytervezet megszavazása után példátlan diplomáciai válság alakult ki Párizs és Ankara között, s ez utóbbi fokozatos szankciók bevezetésével fenyegette meg Franciaországot.
Ankara már december 22-én, a törvénytervezet alsóházi megszavazása után felfüggesztette politikai és a katonai
kapcsolatait Franciaországgal. A szenátusi végszavazással hétfőn elfogadott jogszabály 45 ezer euróval és egy évi szabadságvesztéssel fenyegeti az örmény népirtás tagadóit. Nicolas Sarkozy francia elnöknek alig két hete van eldönteni, hogy aláírja-e a törvényt, súlyosbítva ezzel a francia-török kapcsolatokat.
A sunoyun.com oldalon elérhető egyszerű játéknak már több mint 47 ezer kedvelője van a Facebookon, és még a tekintélyes francia napilap, a Le Monde egyik blogjához is eljutott a híre.
A Sarkozy-pofozó flashjáték nem az első az internetes játékok sorában, amellyel az erre kapható érdeklődők kiélhetik a politikusok iránt érzett ellenszenvüket. Amerikai elnöksége idején George W. Bush több hasonló játék szereplője volt. Az internetezők újra és újra eljátszhatták például azt a jelenetet, amikor 2008-ban egy iraki újságíró Bush fejéhez vágta a cipőjét, s azt kiáltotta: „Maga több ezer iraki haláláért felelős!”. Az olaszok sem kímélik honatyáikat az interneten: egy, az olasz parlamentben játszódó flashprogramban a résztvevők megpofozhatják azokat a képviselőket, akik nem végzik rendesen a munkájukat, és ülés közben telefonálnak vagy elalszanak. A britek a 2010-es választások alakalmával álltak elő a „Pofonométer” (Slapometer) nevű játékkal, amelyben a három legfontosabb párt vezetőit lehetett ütlegelni.
bigbrowser.blog.lemonde.fr/2012/01/26/aie-les-chaussures-pour-bush-les-claques-pour-sarkozy/#xtor=RSS-32280322
sunoyun.com/Sarkozy-Tokatla-Oyna-4ef5f2860235a.html
www.sockandawe.com/
www.freeonlinegames.co.uk/game/2089/Slap_a_Politician/